Quantcast
Στην Ελλάδα το φθηνότερο χρηματιστήριο του κόσμου - enikonomia.gr
share

Στην Ελλάδα το φθηνότερο χρηματιστήριο του κόσμου

δημοσιεύτηκε:

To πιο υποτιμημένο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι σύμφωνα με την Franklin Templeton το ελληνικό. Αυτό επισημαίνει σε ειδική αναφορά της για την Ευρώπη η fund manager της Templeton Global Equity Group, Heather Arnold. H διακεκριμένη διαχειρίστρια σε σημείωμά της που αναδημοσιεύτηκε από την Morningstar επικαλούμενη στοιχεία της Credit Lyonnais επί της συγκριτικής αποτίμησης του συνόλου των διεθνών χρηματιστηρίων σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου P/E και υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επαναφέρει την προσοχή όσων επενδυτών αναζητούν ευκαιρίες τοποθετήσεων στην Αθήνα.

Η Heather Arnold  δεν είναι η μόνη από την Templeton που μιλάει για την Ελλάδα. Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Franklin Templeton, ο Mark Mobius, σε άρθρο του στους Financial Times επισημαίνει την θέση της Ελλάδας ως ειδική περίπτωση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών και δηλώνει πως η Templeton αναζητά ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα εμφανίζει κυκλικά προσαρμοσμένο P/E 4 έναντι 9 της Πορτογαλίας και 12 της Ισπανίας. Η πιο ακριβή αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι η αμερικανική με P/E 24. Κυκλικά προσαρμοσμένο P/E είναι ο λόγος της τιμής μιας μετοχής προς τον μέσο όρο της κερδοφορίας της εταιρείας κατά την τελευταία δεκαετία.

Έλληνας αναλυτής που κλήθηκε να σχολιάσει την βαρύτητα αυτού του μέτρου αποτίμησης από το capital.gr αναφέρει ότι «για όσους έχουν μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα ο μέσος όρος της κερδοφορίας σε δεκαετή βάση είναι πάντοτε ένα καλό μέτρο για να φιλτράρει κανείς τις διακυμάνσεις του επιχειρηματικού και μακροοικονομικού κύκλου.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει δώσει δυο ακραίες επιδόσεις και έχει κάνει πλήρη κύκλο, ενδεχομένως η επισήμανση της Templeton να έχει μεγάλη σημασία προοπτικά».

Ο Mark Mobius και η Franklin Templeton διαφέρει από άλλους μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι αναφέρονται συχνά στην ελληνική αγορά σε ένα κρίσιμο σημείο: Γνωρίζει, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, το ΧΑ από τα χρόνια που ήταν και πρώτη φορά  στο universe των αναδυόμενων, έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα σε ελληνικές εισηγμένες και σύμφωνα με ελληνικές τραπεζικές χρηματιστηριακές οι αναλυτές του εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή και να ενημερώνονται για επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο οίκος είναι ένας εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο με περισσότερα από 898 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση.

Πηγή:www.capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.