Quantcast
Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Δημόσιο με επανέκδοση του 10ετούς και του 15ετούς ομολόγου - Ποιες είναι οι αποδόσεις τους - enikonomia.gr
share

Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Δημόσιο με επανέκδοση του 10ετούς και του 15ετούς ομολόγου – Ποιες είναι οι αποδόσεις τους

δημοσιεύτηκε:

Στις αγορές βγαίνει σήμερα το ελληνικό δημόσιο με την επανέκδοση του 10ετούς και του 15ετούς ομολόγου (ωρίμανσης 2037).

Ο στόχος αυτής της εξόδου είναι η Ελλάδα  να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ λίγες ημέρες πριν από την διενέργεια των εθνικών εκλογών .  Το Δημόσιο προσδοκά από την επανέκδοση του 10ετούς  να συγκεντρώσει έσοδα  ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της δημοπρασίας των 15ετών ομολόγων επιδιώκει να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης είναι η 24η Μαΐου 2023.

Στις δημοπρασίες θα συμμετάσχουν μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή μέσω της ΗΔΑΤ αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών. Σκοπός της επανέκδοσης, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΔΔΗΧ, είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Σημειώνεται δε πως το Δημόσιο αναμένεται να έχει αντλήσει από τις αρχές του έτους με τις δημοπρασίες αυτές περίπου 7 δισ. ευρώ καλύπτοντας τον στόχο που έχει θέσει για το 2023 .

Ελληνικά ομόλογα 1ο ετών και 5 ετών: Αυτές είναι οι αποδόσεις τους λίγο πριν από την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται σήμερα η απόδοση του  10ετούς ελληνικού ομολόγου ενόψει της εξόδου του Δημοσίου στις αγορές. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του Investing.com, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 4,02% σημειώνοντας πτώση 0,17 % από χθες.  Ωστόσο αύξηση 0,19% κατέγραψε σήμερα η απόδοση του  5ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με χθες καθώς ανήλθε στο  3,59%. 

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες

 

 

 

Οι προβλέψεις  της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα

Υπενθυμίζεται πως η JP Morgan έκανε πρόσφατα τις προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Όπως είπε η αμερικάνικη τράπεζα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες  από αυτές των ιταλικών ομολόγων σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2023,  εάν ληφθούν υπόψη τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της μεγάλης πιθανότητας να ανακτήσει η χώρα την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η θέση της JP Morgan είναι ουδέτερη  για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων  βραχυπρόθεσμα. Και αυτό επειδή τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πρόσφατα ισχυρή υπεραπόδοση αλλά και λόγω της αύξησης του πολιτικού θορύβου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.