Quantcast
Στο ναδίρ το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη - Στο 0,08% η απόδοση 2ετών ισπανικών τίτλων - enikonomia.gr
share

Στο ναδίρ το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη – Στο 0,08% η απόδοση 2ετών ισπανικών τίτλων

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίστηκε και σήμερα η φρενίτιδα αγορών ευρωπαικών ομολόγων, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι τη Δευτέρα ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. 

Οι αποδόσεις των άλλοτε προβληματικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης – όπως των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών –  σημείωσαν νέα χαμηλά ρεκόρ σήμερα. Η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ιρλανδικών ομολόγων κυμαινόταν περί το 0% και αυτή των 2ετών ισπανικών τίτλων μειώθηκε περί το 0,08%. 

 “Θα μπορούσαμε να δούμε τις αποδόσεις των 2ετών ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων να πέφτουν κάτω από το μηδέν τους ερχόμενους μήνες”, δήλωσε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Schroders. “Είναι μόνο ζήτημα χρόνου. Συνεχίζουμε να αγοράζουμε ομόλογα των χωρών αυτών”, δήλωσε ο επικεφαλής για τις επενδύσεις σε ομόλογα της JP Morgan Asset management. 

Τη στάση αυτή των επενδυτών ενίσχυσε η δήλωση του κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα και με αρνητική απόδοση, εφόσον αυτή δεν είναι χαμηλότερη από το -0,2% (όσο δηλαδή το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ). 

Αναλυτές της BNP Paribas δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή “διαλύει προηγούμενες ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην κατόρθωνε να επιτύχει τον στόχο για την αύξηση του ισολογισμού της” με αγορές 60 δισ. ευρώ τον μήνα, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής της Royal Bank of Scotland δήλωσε ότι ο περιορισμός του -0,2% θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης απ’ ότι σε άλλες χώρες της περιοχής, “καθώς σε πολλές χώρες του πυρήνα τα ομόλογα εμπορεύονται ήδη με απαγορευτικές αποδόσεις”. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.