Quantcast
Συζητείται έκτακτη σύγκληση του ΟΠΕΚ αν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του - enikonomia.gr
share

Συζητείται έκτακτη σύγκληση του ΟΠΕΚ αν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του

δημοσιεύτηκε:

Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ (του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) έχουν συζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου, εάν οι τιμές του “μαύρου χρυσού” μειωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πετρελαίου της Νιγηρίας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια αυτά της Diezani Alison-Madueke έγιναν τρεις μήνες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την ημερήσια παραγωγή του στα 30 εκατομμύρια βαρέλια, παρά τη “βουτιά” των τιμών του αργού από τον περασμένο Ιούνιο. 

Εάν η τιμή “μειωθεί πάλι, είναι πολύ πιθανό ότι θα πρέπει να συγκαλέσω μία έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις επόμενες έξι εβδομάδες περίπου. Συζητάμε ήδη με τους τις χώρες – μέλη”, δήλωσε η Νιγηριανή υπουργός που είναι Πρόεδρος του ΟΠΕΚ. 

“Σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση ίσως το αραβικό μπλοκ. αισθάνονται πολύ άβολα”, συνέχισε η πρόεδρος του Οργανισμού. 

Η μείωση του αργού ανάγκασε τις ενεργειακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και προκάλεσαν μεγάλη επιβράδυνση στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Παράλληλα, όμως, προκάλεσαμ μεγάλα προβλήματα στους προυπολογισμούς μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και η Ρωσία. 

Από τα 115 δολάρια που είχε φθάσει τον περασμένο ιούνιο η τιμή για το βαρέλι του μπρεντ, μειώθηκε με ταχύ ρυθμό σε περίπου 45 δολάρια τον περασμένο μήνα . Αν και η τιμή του αυξήθηκε στα 60 δολάρια, η Νιγηριανή υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί πώς έχει πιάσει πάτο. 

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.