Quantcast
Την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας αποφάσισε η κεντρική τράπεζα - enikonomia.gr
share

Την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας αποφάσισε η κεντρική τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Από τις δυνάμεις της αγοράς θα ορίζεται πλέον η αξία της Αιγυπτιακής λίρας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει την Αιγυπτιακή λίρα στο να βρει την πραγματική της αξία στην αγορά.

Το νόμισμα της Αιγύπτου ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Όπως καταγράφουν τα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αιγυπτιακή λίρα, η ισοτιμία της οποίας είχε φτάσει μέχρι και 1 ευρώ προς 18-19 λίρες, τις τελευταίες δύο ημέρες ενισχύθηκε σημαντικά, φτάνοντας τις 15,25 λίρες Αιγύπτου στη μαύρη αγορά.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, η απόφασή της για ελεύθερη διακύμανση του αιγυπτιακού νομίσματος αποτελεί μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης, με σκοπό τον περιορισμό της μαύρης αγοράς, την ενίσχυση της οικονομίας και την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοστών ανάπτυξης.

Επίσης, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα επισημαίνει ότι δεν θα επιβάλει νέα όρια για τις καταθέσεις ή τις αναλήψεις ποσών σε συνάλλαγμα, είτε όσον αφορά τους ιδιώτες είτε όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο προσέθεσε ότι ένα ανώτατο όριο σε καταθέσεις 50.000 δολαρίων μετρητά ανά μήνα ή αναλήψεις 30.000 δολαρίων ανά ημέρα θα διατηρηθεί.

Αναφορικά επίσης για κατάθεση ποσών σε συνάλλαγμα, δε θα επιβληθούν προϋποθέσεις.

Τέλος, τα υποκαταστήματα των αιγυπτιακών τραπεζών θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά (και τις αργίες) μέχρι τις 9 το βράδυ για υπηρεσίες σχετικές με αλλαγή συναλλάγματος ή εμβάσματα στο εξωτερικό.

Εναργέστερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της ισοτιμίας της αιγυπτιακής λίρας θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δημοπρασίας συναλλάγματος στην οποία θα προβεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος κατά 48% έναντι του δολαρίου

Κατά 48% φαίνεται να έχει ήδη μειωθεί η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας έναντι του δολαρίου συνεπεία της σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αλ Αχράμ”, “η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 13 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο, εν αναμονή της διεξαγωγής έκτακτης δημοπρασίας (forex) που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι, στην οποία η τιμή της αιγυπτιακής λίρας θα διαμορφωθεί με βάση το μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου θα επιτρέπει στις τοπικές τράπεζες περιθώριο αυξομείωσης 10%, με βάση την προαναφερθείσα συναλλαγματική ισοτιμία, μέχρι τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Η ισοτιμία του τοπικού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διατηρηθεί σταθερή στις 8,78 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο κατά τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την υποτίμηση κατά 13,5% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές της τοπικής αγοράς, καταλήγει το δημοσίευμα, τις τελευταίες μέρες το τοπικό νόμισμα είχε ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά.

Η εφημερίδα επικαλείται την ανώνυμη μαρτυρία εμπόρου από το Κάιρο, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες ότι η τιμή του δολαρίου μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο ημέρες, έχοντας διαμορφωθεί κοντά στις 15 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο, σε σχέση με τις 18,4 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο που ήταν η αντίστοιχη τιμή τη Δευτέρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.