Quantcast
Το μπρεντ σταθεροποιείται στα 48 δολάρια το βαρέλι - enikonomia.gr
share

Το μπρεντ σταθεροποιείται στα 48 δολάρια το βαρέλι

δημοσιεύτηκε:

Σταθεροποιείται η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις αγορές της Ασίας ,κοντά  στα 48 δολάρια το βαρέλι,όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στις 09:08 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ βρέθηκε στα 48,32 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 33 σεντς.

Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού κέρδιζε 44 σεντς διαμορφούμενη στα 46,91 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, αναλυτές της Morgan Stanley και της BNP Paribas επισημαίνουν στο Ρόιτερς ότι οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ρίχνουν τον πληθωρισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές που προχωρούν σε μεγάλες εισαγωγές “μαύρου χρυσού” για να ικανοποιήσουν την εγχώρια ζήτηση.

“Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ραγδαίως σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Έτσι επιτυγχάνεται χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε οικονομίες – κλειδιά της ευρωζώνης” παρατηρεί η Pira Energy Group, εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο υπουργός πετρελαίου του Ομάν, Μοχάμαντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμι άσκησε κριτική στον ΟΠΑΝ για την πολιτική της μη μείωσης της παραγωγής που ακολουθεί.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, ο αλ Ρούμι τόνισε ότι η χώρα του υποφέρει εξαιτίας αυτής της πολιτικής αφού η συγκεκριμένη στρατηγική δεν ευνοεί τις χώρες – παραγωγούς πετρελαίου.

Το Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του πετρελαίου παρά τη ραγδαία μείωση στην τιμή του.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, που προσπαθούν να προστατέψουν την αγορά τους ενάντια σε άλλες χώρες

– παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ με μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης του “μαύρου χρυσού”, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

«Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η διατήρηση μεριδίου της αγοράς είναι σημαντικότερη από το κέρδος» δήλωσε ο αλ Ρούμι σε συνέδριο για τη βιομηχανία στο Κουβέιτ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.