Quantcast
Βγήκε στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο - enikonomia.gr
share

Βγήκε στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου.

Το  αρχικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 4,5% και οι κύριοι ανάδοχοι που  θα “τρέξουν” τη διαδικασία για το ομόλογο είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs , J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καλύψει το σύνολο του εφετινού προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων, έχοντας αντλήσει το ποσό των 7 δισ. ευρώ.

Η έξοδος αυτή γίνεται ύστερα από την δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων διάσωσης. Mάλιστα σύμφωνα  με ανακοίνωση του  ΟΔΔΗΧ , θα γίνει η επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου: ο τίτλος  με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και  ο τίτλος  με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο  Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προσφέρει  για τους δυο τίτλους τιμή επαναγοράς 100,150.

 Με την έξοδο αυτή, οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται πως  θα δώσουν ένα ακόμα σήμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης χρέους.

Oι αποδόσεις του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου και τους 5 ετούς

Την κατιούσα παίρνουν σήμερα οι αποδόσεις του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου και τους 5 ετούς ενόψει της εξόδου της χώρας  μας με την έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου 15ετούς διάρκειας με ωρίμανση Ιούλιο 2038.

Όπως μεταδίδει το  Investing.com , η απόδοση του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,56% στις  10:07 π.μ και ανήλθε  στο 4,01 %  σε σχέση με χθες.

Αλλά σε πτωτική πορεία κινήθηκε στις 10:07 π.μ  και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου. Όπως  έδειξαν τα στοιχεία του  Investing.com  η απόδοσή το  ανήλθε στο 3, 64 % σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως 2,68 % από χθες.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,04% από 4,1% την Παρασκευή έναντι 2,63% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,41% από 1,4%. Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0978 δολάρια από το επίπεδο των 1,0965 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Με την έξοδο αυτή,  οι οίκοι  αξιολόγησης φαίνεται πως  θα δώσουν ένα ακόμα σήμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης χρέους.

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες του Investing.com: 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.