Quantcast
Wall Street: Βουτιά 2,6% για τον Dow Jones - Πτώση 2,8% και για τον Stoxx Europe 600 - enikonomia.gr
share

Wall Street: Βουτιά 2,6% για τον Dow Jones – Πτώση 2,8% και για τον Stoxx Europe 600

δημοσιεύτηκε:

Νέα βουτιά σήμερα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και οι κινεζικές μετοχές έβαλαν «φωτιά» στους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν σε επενδυτικά μέσα που θεωρούνται ασφαλή, όπως τα ομόλογα.

Οι χρηματιστές περιέγραφαν κλίμα φόβου στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street που ήταν πολύ κοντά στο επίπεδο της αναταραχής που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, πάλι με επίκεντρο την Κίνα.

Ο Dow Jones σημείωνε απώλειες 2,6% στις 15.961 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 29 Σεπτεμβρίου. Ο S&P 500 υποχωρούσε 2,5% και ο Nasdaq 3,3%. Ο Dow σημειώνει απώλειες πάνω από 8% από την αρχή του έτους και ο Nasdaq σχεδόν 11%.

Μεγάλη πτώση και για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,8%, υπό το βάρος των ενεργειακών και εξορυκτικών εταιρειών, καθώς η τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 2,5% για τον DAX και 2,4% για τον CAC 40.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να υποχωρεί στο κλείσιμο 3,6% και να εισέρχεται σε bear market, έχοντας χάσει 20% από το υψηλό του επίπεδο στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Αν και περιμέναμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα το 2016, ασφαλώς δεν περίμενα να αρχίσει η χρονιά με τόσο μεγάλη πτώση», δήλωσε η υπεύθυνη επενδύσεων χρηματιστηριακές εταιρείας.

Τα ίδια θέματα που ταλαιπώρησαν τις μετοχές το 2015 εμφανίζονται και φέτος, όπως οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία και η μεγάλη κάμψη της τιμής του πετρελαίου, σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας: «Είναι πολύ απογοητευτικό και επώδυνο σε καθημερινή βάση. Όταν οι μετοχές αρχίσουν να πέφτουν, οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις βραχυπρόθεσμα».

Η σημερινή πτώση στα κινεζικά χρηματιστήρια ακολούθησε δημοσίευμα κρατικού μέσου ενημέρωσης, ότι κάποιες κινεζικές τράπεζας δεν δέχονται πλέον μετοχές ως ενέχυρα για δάνεια. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ασθενή ζήτηση για τραπεζικά δάνεια. «Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι οι αγορές της Κίνας είναι σταθερές και πιστεύει ότι θα έρθει και άλλη καταιγίδα», δήλωσε αναλυτής.

Το αμερικανικό πετρέλαιο μειώθηκε 5,4% στα 29,53 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου φέτος έχει φθάσει ήδη το 20%, καθώς αναμένεται η έναρξη των ιρανικών εξαγωγών μετά την άρση των κυρώσεων που θα εντείνει την υπερπροσφορά του «μαύρου χρυσού».

 

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.