Quantcast
Wall Street: Κλιμακώνεται η πτώση - Πάνω από 2% οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες - enikonomia.gr
share

Wall Street: Κλιμακώνεται η πτώση – Πάνω από 2% οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες

δημοσιεύτηκε:

Η αναταραχή στην Wall Street και τα άλλα χρηματιστήρια του κόσμου επιδεινώθηκε σήμερα, καθώς η ανησυχία των επενδυτών εντάθηκε από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη νέα αστάθεια των κινεζικών αγορών.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε για λίγο κάτω από το 2%, με τους επενδυτές να φεύγουν από τις μετοχές και να αγοράζουν τα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

O Dow Jones έκλεισε με απώλειες 391 μονάδων ή 2,4% στις 15.988 μονάδες, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει και πάνω από 500 μονάδες. Έπεσε κάτω από τις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,3% και ο Nasdaq 2,7%. Ο Dow και ο S&P 500 είναι μειωμένοι πάνω από 8% από την αρχή του έτους, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί πάνω από 10%.

Οι χρηματιστές περιέγραφαν το κλίμα ως το χειρότερο από τον Αύγουστο, όταν στη διάρκεια μίας συνεδρίασης ο Dow Jones είχε απώλειες πάνω από 1.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά πριν κλείσει με πτώση 588 μονάδων.

Μερικοί χρηματιστές δήλωσαν ότι έβλεπαν όλο και πιο πολλούς επενδυτές να στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση των μετοχών, ιδιαίτερα καθώς η αμερικανική αγορά θα είναι κλειστή τη Δευτέρα, ενώ η κινεζική και άλλες αγορές θα είναι ανοικτές και μπορεί να υποχωρήσουν και άλλο.

Όλοι οι τύποι επενδυτών, από τα hedge funds έως του μικροεπενδυτές, πουλάνε μετοχές φέτος, όπως λένε χρηματιστές και αναλυτές. Οι επενδυτές διασφαλίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, διακρατώντας περισσότερα μετρητά από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω μίας επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν την αμερικανική οικονομία ως σχετικά εύρωστη και αναμένουν τη σταθεροποίηση των πρόσφατων μειώσεων στην αγορά.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση ήταν υποτονικά. Οι πωλήσεις από τα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια μειώθηκαν 0,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για το 2015, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,1% έναντι του 2014.

Η μετοχή της Citigroup μειωνόταν 6,2%, παρά την ανακοίνωση από την τράπεζα ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν, καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες της για δικαστικές διαμάχες και ενισχύθηκαν τα έσοδά της.

 

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.