Quantcast
WSJ: Πόσο θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

WSJ: Πόσο θα ευνοήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Η εμπειρία από το QE (ποσοτική χαλάρωση) στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία προμηνύεται θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά η μεγάλη άνοδός τους τα τελευταία χρόνια επιβάλλει προσοχή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 

Αν και η ανακοίνωση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει αύριο, τα προηγούμενα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία δείχνουν τα εξής:

Το πρώτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη Fed ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008 με την αγορά στεγαστικών ομολόγων, ενώ οι αγορές κρατικών ομολόγων άρχισαν τον Μάρτιο του 2009. Από τότε, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 1,5 φορές, καθώς ακολούθησαν και άλλοι γύροι αγορών ομολόγων που ενίσχυσαν τα κέρδη της Wall Street. 

Στην Ιαπωνία, οι προσδοκίες μαζικών νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων, γνωστών ως Abenomics (από τον όνομα του Ιάπωνα πρθυπουργού), άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές των μετοχών το Φθινόπωρο του 2012, με αποτέλεσμα να έχουν αυτές διπλασιασθεί έως σήμερα. 

Γιατί, λοιπόν, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην Ευρωζώνη, διερωτάται ο συντάκτης της WSJ, και απαντά: 

Πρώτον, επειδή οι ευρωπαικές μετοχές έχουν ήδη αυξηθεί 50% από το ναδίρ της κρίσης της Ευρωζώνης το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε να κάνει “ότι χρειάζεται” για να διασφαλίσει την επιβίωση της Ευρωζώνης. 

Δεύτερον, επειδή η άνοδος των ευρωπαικών μετοχών ήταν συνάρτηση της γενικότερης χρηματιστηριακής ανόδου και όχι της αύξησης των εταιρικών κερδών. Οι αποτιμήσεις αυξάνονταν, ενώ τα κέρδη των εταιρειών μειώνονταν. Τα συνολικά κέρδη και μερίσματα μειώθηκαν κατά 7% και 5%, αντίστοιχα, από το 2012, τόνισε αναλυτής της Societe Generale. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.