Quantcast
ΧΑ: Πρόσω ολοταχώς για τις 1.000 μονάδες - enikonomia.gr
share

ΧΑ: Πρόσω ολοταχώς για τις 1.000 μονάδες

δημοσιεύτηκε:

Δρομολόγιο για τις 1.000-1.070 μονάδες χαράσσει εκ νέου ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το κλίμα στην αγορά να έχει βελτιωθεί αισθητά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικά από τη στιγμή που η αγορά συνειδητοποίησε παρά την ένταση στο πολιτικό σκηνικό και στις σχέσεις με την τρόικα, δεν θα δει σε αυτή τη φάση επίπεδα χαμηλότερα από τις 850 μονάδες.

Η ανοδική κίνηση δείχνει προς το παρόν αρκετά ισχυρή για να υπερκεράσει τις πιο αδύναμες αντιστάσεις των πωλητών και συνοδεύεται από αυξανόμενες συναλλαγές που χθες ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται ωστόσο ακόμη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, στο πλαίσιο της αντίδρασης που ξεκίνησε από τις 15η Οκτωβρίου όταν η αγορά κατέγραψε τις ελάχιστες τιμές τις στις 852 μονάδες εν μέσω συνθηκών πραγματικού ξεπουλήματος από hedge funds και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σημείο κλειδί για το Χρηματιστήριο ήταν και παραμένουν οι 1.000 μονάδες, που δεν αποτελούν μόνο ψυχολογική αλλά είναι και ουσιαστική διαγραμματική αντίσταση καθώς από εκεί διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή η οποία ενώνει τους τρεις μεγάλους πυθμένες από τα τέλη του 2013 μέχρι σήμερα. Την πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να επανέλθει πάνω από τις 1.000 μονάδες στα τέλη του περασμένου μήνα, προσέκρουσε σε τοίχο και οπισθοχώρησε βίαια κάνοντας πολλούς να πιστέψουν πως θα καταγράψει νεότερα χαμηλά. Δεκαπέντε συνεδριάσεις μετά η αγορά δείχνει να θέλει να ξανανοίξει την πόρτα με καλύτερες προοπτικές, ποντάροντας βραχυπρόθεσμα σε μια συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τα επόμενα 24ωρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στην ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, και στις προσδοκίες μιας καλής είδησης μέσα από τις επικείμενες αξιολογήσεις της  Fitch την Παρασκευή, και της Moody’s στις 28 Νοεμβρίου.

Ήδη από τα χαμηλά της αγοράς οι περισσότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετρούν σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες ωστόσο είναι «ασπιρίνη» μπροστά στις απώλειες 30-50% που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες. Την μεγαλύτερη άνοδο από τις ελάχιστες τιμές τους στα μέσα Οκτωβρίου καταγράφουν με 35% η ΕΥΔΑΠ, η Eurobank και η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με κέρδη 20-25% ακολουθούν η ΔΕΗ, η Grivalia, η ΜΕΤΚΑ, η Jumbo, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας, η Folli Follie, η ΕΧΑΕ, η Ελλάκτωρ, η Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Τα μικρότερη απόσταση από τις ελάχιστες τιμές τους έχουν μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ (+8,4%), η Intralot (+7,8%), η Βιοχάλκο (+8,4%), η Alpha (+13,25%), και η Coca Cola με τα ΕΛΠΕ που ενισχύονται κατά 12-14%.

Η ένταση της ανοδικής κίνησης όπως αποτυπώθηκε στις μεγάλες ημερήσιες ανόδους των βασικών δεικτών και μετοχών στο ταμπλό (+9,6% η ενσοδυνεδριακή μεταβολή το τελευταίο διήμερο), αποτυπώνει από τη μια σημαντική δυναμική, αποτελεί όμως σύνηθες χαρακτηριστικό των bear markets rallies που ως επί το πλείστον λήγουν άδοξα καθώς οι περισσότεροι βιάζονται να αγοράσουν και να πουλήσουν. Υπό αυτό το πρίσμα οι αγοραστικές θέσεις που ανοίγουν αυτό το διάστημα έχουν κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δύο-τριών εβδομάδων και προσβλέπουν σε αποδόσεις 15-20%.  

Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, αρκετοί παρατηρητές της αγοράς εντοπίζουν εκτεταμένο short covering θέσεων στην αγορά που σαφώς σχετίζεται με την αυριανή λήξη της σειράς παραγώγων Νοεμβρίου και την πίεση που δημιουργεί η ανοδική διάσπαση αντιστάσεων, δεν αποκλείεται όμως να υποκρύπτει και κινήσεις κλεισίματος πτωτικών θέσεων από πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που εκτιμούν πως η αγορά επιχειρεί να διαμορφώσει μεσοπρόθεσμο πυθμένα στα τρέχοντα επίπεδα.

Με τα παρόντα δεδομένα δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που παρακολουθούν τεχνικοί αναλυτές για να εκτιμήσουν την πορεία της αγοράς. Το πιο απαισιόδοξο υποστηρίζει πως η αγορά δεν έχει ολοκληρώσει την πτώση της από τα υψηλά των 1379 μονάδων, αλλά βρίσκεται σε επιμέρους ανοδικό κυματισμό και «χρωστά» ένα ακόμη καθοδικό σκέλος προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στη φάση αυτή το ανοδικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσε να φτάσει στις 1.000 μονάδες ή να εκταθεί προς τις 1.070 μονάδες πριν η αγορά επιστρέψει χαμηλότερα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να έχει ήδη τελειώσει η διόρθωση της αγοράς στις 852 μονάδες και να βρίσκεται στα πρώτα της στάδια μια νέα μεσοχρόνια κίνηση που θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε νεότερα υψηλά, πάνω από τις 1.379 μονάδες. Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, ειδικά στο μέτωπο του χρέους, πολιτική ομαλότητα στο μέλλον και κορύφωση της ανόδου των διεθνών αγορών πολύ αργότερα και όχι σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Πηγή:www.capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.