Quantcast
Υποτιμώνται το ρούβλι και άλλα νομίσματα μετά την κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Υποτιμώνται το ρούβλι και άλλα νομίσματα μετά την κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Η καταρρέουσα τιμή του πετρελαίου επέφερε μεγάλο πλήγμα στα νομίσματα που εξαρτώνται από αυτό καθώς και στις μετοχές πετρελαικών εταιρειών και εταιρειών φυσικού αερίου, μία ημέρα μετά τη διατήρηση αμετάβλητου του πλαφόν παραγωγής από τον ΟΠΕΚ (Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών), αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1% επιπλέον στα 71,86 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, ενώ είχε ήδη κατρακυλήσει 7% την Πέμπτη. Αργότερα, η τιμή του “μαύρου χρυσού” ανέκαμψε ελαφρά. 

.

Το ξεπούλημα των πετρελαικών μετοχών συνεχίσθηκε στην Αμερική σήμερα που άνοιξαν και πάλι οι αγορές, μετά τη χθεσινή αργία. Οι μεγάλες πετρελαικές εταιρείες, όπως η Exxon Mobile και εταιρείες εξόρυξης, όπως η Transocean, αισθάνθηκαν την πίεση. Οι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότιο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 1 έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από 30% από το καλοκαίρι, αλλά οι χώρες – μέλη του Οργανισμού δεν υπέκυψαν στην πίεση της αγοράς. 

Το ρωσικό ρούβλι έκανε νέο χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, ενώ υποτιμήθηκαν και τα νομίσματα – όπως το καναδικό δολάριο και η νορβηγική κορώνα – που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου. Η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώνεται πάνω από τα 50 ρούβλια, ενώ στην αρχή του έτους ήταν περίπου32. Οικονομολόγοι της Barclays αναμένουν ότι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα υποχωρήσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και του West Texas να μειωθεί ακόμη περισσότερο. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.