Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Νέο σοκ αύριο στα ΑΤΜ με «ψαλίδι» έως 50% - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Νέο σοκ αύριο στα ΑΤΜ με «ψαλίδι» έως 50%

δημοσιεύτηκε:

Με την αυριανή, τρίτη, νέα περικοπή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων ολοκληρώνεται η σφαγή των επικουρικών έως 50%. Το τρίτο και φαρμακερό κτύπημα θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Το ψαλίδι αυτή τη φορά θα υποστούν:

* Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.
* Οι συμβολαιογράφοι έως 25%
* Οι δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.
* Οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) 15%-18%.
* Οι ναυτικοί έως 40%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους τεχνικούς Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Επίσης στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές συντάξεις και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές, σύμφωνα με το οποίο:

* Θα ανέρχονται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Θα ανέρχονται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Ετσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Οσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου κ.λπ.

Ωστόσο, παρά τις περικοπές των συντάξεων, τα ασφαλιστικά ταμεία πνίγονται στα χρέη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ με τις οφειλές του προς τον ΕΟΠΥΥ να ξεπερνούν το 1 δισ. και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισ. ευρώ. Αλλα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια. Το 2017 το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο ΟΑΕΕ θα εμφανίσει αυξημένο κατά 57,20% έλλειμμα, στο 1,042 δισ. ευρώ, έναντι 662,9 εκατ. ευρώ φέτος. Παράλληλα ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.