Quantcast
Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ - enikonomia.gr
share

Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ

δημοσιεύτηκε:

Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι θα είναι οι πρώτες επαγγελματικές ομάδες που θα υποχρεωθούν να έχουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.


Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και στις υπηρεσίες στην αγορά για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατ. Παπανάτσιου, η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2018.

Οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS για καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και κάποια ακόμη ελεύθερα επαγγέλματα. Μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθεί μία άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Eξαίρεση

Θα υπάρξουν και επαγγελματίες που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.λπ.

Πάντως η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να κρατάνε και τις αποδείξεις σε φυσική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν τη συναλλαγή στην περίπτωση που η τράπεζα με τα στοιχεία που θα στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κάνει κάποια παράλειψη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη σταδιακή υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο.

Για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2017 και ότι θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής και το οποίο θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

«Πρόθεσή μας είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, δεν είναι ούτε κάποιος που έχει 5.000-10.000 ευρώ, τα οποία χρειάζεται για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειάς του, ούτε κάποιος που έχει δέκα λίρες από τα βαφτίσια του παιδιού του», τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, δε, ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συνυπάρξει με το περιουσιολόγιο».

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν

Η λίστα με τις αποδείξεις ηλεκτρονικού χρήματος που θα μετρούν για το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 περιλαμβάνει από είδη σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται, όπως ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων και αγορές μετοχών.

Πηγή: Έθνος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.