Quantcast
Ξεκινούν οι αιτήσεις για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και μέσω των ΚΕΠ - enikonomia.gr
share

Ξεκινούν οι αιτήσεις για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και μέσω των ΚΕΠ

δημοσιεύτηκε:

Και στα κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα μπορούν από σήμερα οι δικαιούχοι των παροχών του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται σε πανελλαδική εμβέλεια, ξεκινά σήμερα – εκτός απροόπτου – και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται είτε στα ΚΕΠ είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://keaprogram.gr, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι ωφελούμενοι αναμένεται να αγγίξουν τις 700.000 πανελλαδικά.

Μάλιστα, μετά από συνάντηση που είχαν χθες, οι συναρμόδιες υπουργοί Όλγα Γεροβασίλη και Θεανώ Φωτίου με τους εκπροσώπους των ΚΕΠ, τα Κέντρα αναμένεται να συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η Ομοσπονδία είχε δηλώσει ότι τα ΚΕΠ αδυνατούν να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, γι’ αυτόν τον λόγο έχει προκηρυχθεί και απεργιακή κινητοποίηση με αποχή των υπαλλήλων των ΚΕΠ από τις εγγραφές για το ΚΕΑ από το προσεχές Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, επ’ αόριστον.
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους στο τέλος της τρίτης ημέρας εφαρμογής του προγράμματος, ήτοι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να επανεκτιμηθεί ο καταμερισμός εργασίας.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής της αποχής, σε περίπτωση που το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης λάβει «συγκεκριμένες ουσιαστικές αποφάσεις για αποσυμφόρηση των ΚΕΠ».

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση ενός αναλυτικού οδηγού εφαρμογής του ΚΕΑ (διαθέσιμος στην ιστοσελίδα e-learning.keaprogram.gr), που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που ρυθμίζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτόν το πρόγραμμα συνδυάζει τρεις πυλώνες: εισοδηματική ενίσχυση στο ωφελούμενο νοικοκυριό, υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης βάσει των οποίων οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας κ.α., και τέλος υπηρεσίες ενεργοποίησης όπως συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ένταξη ή επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και εγγραφή στον ΟΑΕΔ.

Αργυρώ Μαυρούλη

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.