Quantcast
Εκτίναξη των ανέπαφων συναλλαγών το 2016 και του τζίρου αγορών μέσω POS - enikonomia.gr
share

Εκτίναξη των ανέπαφων συναλλαγών το 2016 και του τζίρου αγορών μέσω POS

δημοσιεύτηκε:

Ταχύτατη εξάπλωση της χρήσης καρτών, αύξηση του τζίρου αγορών μέσω των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) κατά 136% την τελευταία διετία και κυριαρχία των χρεωστικών καρτών, αποτελώντας το 81% του συνόλου καρτών σε κυκλοφορία, ανακοίνωσε σήμερα η Mastercard στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Άσπα Παλημέρη, country manager της Mastercard Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η διείσδυση των ανέπαφων πληρωμών αυξάνεται ταχύτατα στην Ελλάδα: η Mastercard καταγράφει 4,3 εκατ. κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας και 1.345% αύξηση στις ανέπαφες συναλλαγές το 2016, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Όπως ανέφερε, οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία διετία, συνέβαλαν στην προσαρμογή και μετεξέλιξη της αγοράς και των συνηθειών των Ελλήνων καταναλωτών στο χώρο των πληρωμών, δημιουργώντας συνθήκες σταδιακής εξοικείωσης με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των τερματικών POS διπλασιάστηκε από 150.000 το 2015, σε 300.000 το 2016. Αντίστοιχα, ο τζίρος αγορών μέσω POS αυξήθηκε κατά 136% τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ ο αριθμός καρτών που έχουν εκδοθεί στην ελληνική αγορά έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 1,8 εκατομμύρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στην ευρεία εξάπλωση της χρήσης καρτών στην Ελλάδα, την πρώτη θέση κατέχουν οι χρεωστικές κάρτες, αποτελώντας το 81% του συνολικού αριθμού ενεργών καρτών σε κυκλοφορία (11,8 εκατ.), με το 1,3 εκατ. εξ αυτών να έχουν εκδοθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο (2015-2016). Παράλληλα, ο τζίρος αγορών μέσω POS, κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 390%, σε σύγκριση με το 2014. Οι χρεωστικές κάρτες φαίνεται να κερδίζουν και ποιοτικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και πρόθεσης για χρήση στο μέλλον, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Focus Bari για τη Mastercard (2016).

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του νέου περιβάλλοντος στην αγορά πληρωμών της χώρας σύμφωνα με τη Mastercard, είναι ότι οι Έλληνες επιλέγουν την τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών για τις αγορές τους, όπως καταδεικνύουν και τα εντυπωσιακά στοιχεία που προέκυψαν για τη χρονιά που μόλις τέλειωσε. Ο συνολικός αριθμός καρτών Mastercard ανέπαφης τεχνολογίας, έφτασε τα 4,3 εκατομμύρια το 2016.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τις ανέπαφες πληρωμές σε εντυπωσιακό βαθμό μέσα στο 2016, καθώς οι ανέπαφες συναλλαγές σημείωσαν αύξηση ύψους 1.345% σε σύγκριση με το 2015. Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τον αριθμό των POS ανέπαφων πληρωμών, ο οποίος έφτασε τα 220.000 συνολικά τερματικά την προηγούμενη χρονιά. Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν την ταχύτητα, την ευκολία και την αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία που προσφέρουν οι ανέπαφες συναλλαγές. Η υψηλότερη διείσδυση των ανέπαφων συναλλαγών καταγράφεται στα καταστήματα παιχνιδιών και ειδών hobby (63%), στα φαρμακεία (34%), στα βενζινάδικα (25%), στα καταστήματα τροφίμων και super markets (20%), καθώς και στα καταστήματα ειδών ένδυσης (18%).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.