Quantcast
Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς - enikonomia.gr
share

Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

δημοσιεύτηκε:

H εγκύκλιος για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κωδικοποιεί τις σημαντικότερες μεταβολές που επήλθαν με το νόμο 4335/2015 και δίνει οδηγίες εφαρμογής, προκειμένου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ενεργούν ενιαία. Αυτό διευκρινίζουν πηγές της ΑΑΔΕ οι οποίες επισημαίνουν σχετικά με την εγκύκλιο ( ΠΟΛ 1041/2017) ότι δεν κοινοποιείται τίποτε νέο. Οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόζονται από το καλοκαίρι του 2016, οπότε και εφαρμόστηκε ο 4335/2015, μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Όπως σημειώνουν για την προετοιμασία και την έκδοσή της χρειάστηκε χρόνος, λόγω πολύπλοκων νομικών ζητημάτων. Οι διατάξεις αφορούν στο δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή στις διαφορές, που αναφύονται κατά κύριο λόγο μεταξύ ιδιωτών.

Δεν αφορούν στους πλειστηριασμούς από πλευράς Δημοσίου, αλλά σε πλειστηριασμούς τρίτων, στους οποίους, ως γνωστόν, αναγγέλλεται η ΑΑΔΕ. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόζονται συμπληρωματικά και για το Δημόσιο, κατά το δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις αυτού.

Στο μέρος, που αφορά στην αναγκαστική είσπραξη οφειλών από το Δημόσιο, δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, που θεσπίζουν κατηγορίες ακατασχέτων: Εξακολουθούν να ισχύουν και επιπλέον συμπληρώνονται με τη γενικότερη διάταξη περί ακατασχέτων, που θεσπίστηκε με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.