http://www.enikonomia.gr/my-money/148873,oi-kerdismenoi-kai-oi-chamenoi-ton-fetinon-forologikon-diloseon.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_148873_452af21241-8791bfa9dc3db5ac.jpg Με τρεις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε χθες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet 4/7/2017 9:53:24 AM

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Με τρεις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε χθες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα στα πρώτα πέντε λεπτά είχαν υποβληθεί οι πρώτες εκατό δηλώσεις.

Ο κ. Πιτσιλής και τα στελέχη της ΑΑΔΕ παρουσίασαν τις αλλαγές που επήλθαν κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων:

1. Οι φορολογούμενοι, με ένα μήνυμα, θα καλούνται να δηλώνουν στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό. Η ίδια δυνατότητα δίνεται ξεχωριστά και στη σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Ετσι μπορούν να δηλωθούν δύο λογαριασμοί. Σκοπός αυτού είναι να καταστεί δυνατή στο μέλλον η αυτόματη διενέργεια συμψηφισμών επιστροφών φόρου με φορολογικές οφειλές προς διευκόλυνση των φορολογουμένων.

2. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε3 από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι δυνατή μόνο εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η αλλαγή των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία έπρεπε κανονικά να είχε γίνει από το 2008. Οπως διευκρίνισαν ο διοικητής της ΑΑΔΕ και οι συνεργάτες του, υπάρχουν ακόμη φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις μεταβολών για την αλλαγή των ΚΑΔ των δραστηριοτήτων τους σύμφωνα με το νέο σύστημα κωδικοποίησης που τέθηκε σε ισχύ από το 2008. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν προχώρησαν ακόμη και μέχρι σήμερα σε αυτήν την τροποποίηση δεν θα μπορούν να υποβάλουν το Ε3 αν προηγουμένως δεν προχωρήσουν σε αυτήν.

Η δήλωση των νέων ΚΑΔ είναι επιτρεπτή μέσα από την ίδια την εφαρμογή στην οποία είναι διαθέσιμος ο κατάλογος των νέων ΚΑΔ για τη διευκόλυνση των λογιστών και των φορολογουμένων.

3. Παρέχεται η δυνατότητα χωριστής εκκαθάρισης της δήλωσης για συζύγους ή για μέρη συμφώνων συμβίωσης που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Αν, για παράδειγμα, ο ένας σύζυγος κατοικεί στην Ελλάδα και ο άλλος στο εξωτερικό, θα μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο.

Η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων όπως και όλες οι παρεχόμενες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Λειτουργεί όμως, προς το παρόν, και από την ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.


Τα στοιχεία

Στο σύστημα έχουν «φορτωθεί» ήδη οι βεβαιώσεις αποδοχών, ενώ σήμερα αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί στα δεδομένα των δηλώσεων και οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν το 2016 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.

Ετσι, οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2016 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα θα είναι η 15η Ιουλίου), ενώ η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάιο.

Κερδισμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι αγρότες

Το «ψαλιδισμένο» αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες συνθέτουν το νέο τοπίο που θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν «φουσκωμένο» τον φορολογικό τους λογαριασμό, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς θα διαπιστώσουν ότι φέτος θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ ειδικά πολλοί οι αγρότες θα έχουν επιστροφή φόρου.

Ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι επίκειται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση πληρωμών δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να κρατά και τις χάρτινες.

Πηγή: Έθνος

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ