Quantcast
Φοροκαταιγίδα 34,4 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους - enikonomia.gr
share

Φοροκαταιγίδα 34,4 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους

δημοσιεύτηκε:

Μόνο με την συνδρομή της εσωτερικής στάσης πληρωμών σε νοσοκομεία και κοινωνικά επιδόματα, διατηρείται εντός τροχιάς η εκτέλεση του προϋπολογισμού αφού το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το πρώτο τετράμηνο είναι σχεδόν ίσο με την υστέρηση των πρωτογενών δαπανών ενώ και τα έσοδα παρουσιάζουν 161 εκατ. ευρώ.

Σε μια χρονιά την οποία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερτριπλάσιος από αυτόν του 2016 (θα πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ έναντι 0,5% του ΑΕΠ) το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον προϋπολογισμό εντός στόχου μόνο μέσω των δαπανών.

Συνολικά η υστέρηση των πρωτογενών δαπανών φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι αν έσπαγε η παράδοση των τελευταίων ετών και το δημόσιο πλήρωνε στην ώρα αυτά που όφειλε τότε το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο τετράμηνο του 2017 θα ήταν 500 εκατ. ευρώ αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο είναι ότι καθυστερούν δαπάνες ανελαστικές οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για ευαίσθητους κοινωνικά τομείς όπως είναι η υγεία και οι αγρότες.

Ειδικότερα μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 85 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 169 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 150 εκατ. ευρώ (κυρίως για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ), οι αποδοχές και συντάξεις κατά 134 εκατ. ευρώ, οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 332 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα κυρίως στους έμμεσους φόρους

Πέρα από την συνολική εικόνα της υστέρησης των εσόδων για το τετράμηνο Ιανουαρίου Απριλίου που δείχνει σχετικά μικρή στα 161 εκ ευρώ η ποιοτική ανάλυση δείχνει ότι η ύφεση στην οικονομία έχει επηρεάσει σημαντικά και την κατανάλωση και αυτή την είσπραξη των έμμεσων φόρων οι οποίοι συνολικά έναντι του στόχου κατά 481 εκατ. ευρώ.

Ισοσκελίζεται όμως από την αύξηση των άμεσων φόρων λόγω της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των προηγούμενων ετών Τα έσοδα από άμεση φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα υστερούν για το τετράμηνο κατά 40 εκατ. ευρώ.

Άλλα 34,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ίδια ώρα που έσοδα είναι φανερό ότι παρουσιάζουν κόπωση το υπουργείο Οικονομικών έχει στους υπολογισμούς του να συγκεντρώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου άλλα 34,4 δισ. ευρώ από φόρους.

Από το σύνολο αυτό τα 15,7 δισ. ευρώ θα είναι οι άμεσοι φόροι περίπου 7 δισ. ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα 3 δισ. από νομικά πρόσωπα 2,1 δισ. ευρώ από φόρους την περιουσία 500 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις των προηγούμενων χρόνων και 2,7 δισ. ευρώ από άλλους άμεσους φόρους.

Τα υπόλοιπα 18,7 δισ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου από έμμεσους φόρους και κυρίως ΦΠΑ και Ειδικούς φόρους κατανάλωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.