Quantcast
Αδήλωτα εισοδήματα: 2,5 δισ. ευρώ «αποκάλυψαν» 49.000 φορολογούμενοι - enikonomia.gr
share

Αδήλωτα εισοδήματα: 2,5 δισ. ευρώ «αποκάλυψαν» 49.000 φορολογούμενοι

δημοσιεύτηκε:

Εκπνέει αύριο, 31 Μαΐου, η προθεσμία για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και ήδη παρατηρείται κοσμοσυρροή σε πολλές Εφορίες για αναδρομικές δηλώσεις διακοπής εργασιών (μπλοκάκια, κλπ) προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα οι υπόχρεοι.

Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες πως θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση με την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές ή αρχικές δηλώσεις στις ΔΟΥ για εισοδήματα που παρέλειψαν να δηλώσουν στο παρελθόν, αλλά ακόμα και πληροφοριακού χαρακτήρα δηλώσεις ή εκπρόθεσμες διακοπές εργασιών (πχ αμειβόμενοι με μπλοκάκι που δεν έχουν εισόδημα ώστε να γλιτώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος του 2017 ή και προηγουμένων ετών).

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την ικανοποίησή τους επειδή, όπως λένε, πως στην ρύθμιση έχουν ήδη ανταποκριθεί σχεδόν 49.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν πρόσθετα εισοδήματα 2,5 δισ. ευρώ ή, κατά μέσο όρο, περίπου 50.000 ευρώ περισσότερα από όσα είχαν ήδη δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους 4 μήνες που είναι ενεργή η ρύθμιση, οι φορολογούμενοι που «αυτοκαταγγέλθησαν» κατέβαλαν άμεσα περί τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε δόσεις.

Στην πράξη, σύμφωνα με πηγές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη πιαστεί στα «δίχτυα» της εφορίας, με συνέπεια να θέλουν να πληρώσουν για να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις. Και αυτό διότι η ίδια ρύθμιση (νόμος 4446/2016) προβλέπει βαρύ «χαράτσι» που ξεπερνά και το 60% του εισοδήματος που αποκαλύπτεται, ενώ ο φορολογούμενος που πληρώνει για την ασυλία του δεν γλιτώνει οριστικά τον κίνδυνο να υποστεί επανέλεγχο.

Ενόψει της λήξεως της ρύθμισης, σε αρκετές εφορίες έχουν σπεύσει τις τελευταίες τέσσερις εργάσιμες ημέρες, σχεδόν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν εμφανιστεί επί τρεις μήνες, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους, να διακόψουν τα μπλοκάκια ή να κλείσουν αναδρομικά (με ημερομηνία 2016 ή και προγενέστερη) την δραστηριότητά τους.

Στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν πάντως να πουν αν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση έως τις 30 Ιουνίου ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν φορείς αλλά και βουλευτές.

Ο λόγος είναι ότι στην προ μηνός συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιελήφθη και ο όρος να μην παραταθούν «αμνηστευτικές ρυθμίσεις» για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι έλεγχοι της εφορίας θα εστιάζουν πλέον κυρίως σε «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και θα επεκτείνονται στο παρελθόν μόνο αν έχει αποκαλυφθεί «σκαστή» φοροδιαφυγή. Καθοριστικής σημασίας για την τύχη της ρύθμισης θεωρείται και η εκδίκαση στις 7 Ιουλίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής κατά των διατάξεων νόμων των τελευταίων ετών που προβλέπουν διακοπή της παραγραφής του δικαιώματος της εφορίας να διενεργεί αναδρομικούς ελέγχους δεκαετίας, επικαλούμενη στοιχεία από λίστες και ανοίγματα λογαριασμών.

Για να πάρουν όμως το «πράσινο φως» από την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται πως το αρχικό πρόστιμο για όσους ενταχθούν τελευταία στιγμή -αν δοθει παράταση στη ρύθμιση- θα γίνει ακόμα «αλμυρότερο» και θα φτάνει στο 12% έναντι 10% που ισχύει για όσους αποκαλύψουν μέχρι και αύριο τα αδήλωτα εισοδήματά τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ ζητά την παράταση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του N. 4446/2016, θεωρώντας την ως δημοσιονομικά επιβεβλημένη, καθώς συνεχίζεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ένταξη στη ρύθμιση.

Πηγή: protothema.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.