Quantcast
Τα μυστικά και οι παγίδες στη διεκδίκηση των αναδρομικών - Τα SOS που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι - enikonomia.gr
share

Τα μυστικά και οι παγίδες στη διεκδίκηση των αναδρομικών – Τα SOS που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Ποσά αναδρομικών 3ετίας ή και 5ετίας που ανάλογα με το ύψος σύνταξης και το εύρος των περικοπών είναι από 2.688 ευρώ ως 4.480 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις, από 9.600 ευρώ ως 16.060 ευρώ για τις μεσαίες και από 13.500 ως 33.700 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις μπορούν να διεκδικήσουν από τα Ταμεία τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που επιστρέφουν τις μειώσεις των νόμων 40541 και 4093 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρώτο βήμα για να έρθουν πίσω οι παράνομες μειώσεις είναι η υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και μέσω ταχυδρομείου.

Με την αίτηση οι συνταξιούχοι ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα κλειδώνουν το δικαίωμα της μη παραγραφής για τα 5 προηγούμενα έτη.

Αγωγές

Το δεύτερο βήμα είναι η άσκηση ένδικων μέσων, δηλαδή αγωγή σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, είτε ατομική είτε ομαδική.

Η αγωγή δεν είναι ούτε εφεύρημα δικηγορικών γραφείων, ούτε παρότρυνση αρμοδίων και μη, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των συνταξιούχων που πηγάζει μάλιστα από την απόφαση του ΣτΕ η οποία λέει ότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται από τη δημοσίευσή της, δηλαδή από 11/6/2015 και μετά.

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν δικαιώνουν συνταξιούχους και αναμένονται κι άλλες στο επόμενο διάστημα. Ο καθένας λοιπόν έχει «το δίκαιο με το μέρος του» από τις δικαστικές αποφάσεις και επομένως κρίνει αν θέλει ή δεν θέλει να το διεκδικήσει. Υπάρχουν ωστόσο εκτιμήσεις από κάποιες (μικρές) ομοσπονδίες συνταξιούχων που καλούν τα μέλη τους να μη δώσουν χρήματα για αγωγές, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση οφείλει να τα επιστρέψει σε όλους. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό όμως να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, αλλά δεν μπορεί και να μην πληρώσει αναδρομικά σε μεμονωμένες και μαζικές προσφυγές συνταξιούχων. Το υπουργείο Εργασίας δεν προσανατολίζεται σε μια συνολική επιστροφή αναδρομικών λόγω υψηλού κόστους που ο κ. Πετρόπουλος το ανέβασε προχθές στα 9 δισ. ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.