Quantcast
«Τσουνάμι» οι αιτήσεις και οι αγωγές για τα αναδρομικά - enikonomia.gr
share

«Τσουνάμι» οι αιτήσεις και οι αγωγές για τα αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Ασταμάτητο είναι το κύμα αγωγών από τους συνταξιούχους κατά του Δημοσίου για αναδρομικά παράνομων μειώσεων που ξεκινούν από 2.118 ευρώ και ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν πίσω τις μειώσεις δύο νόμων του 2012 (του 4051 και του 4093) που το Συμβούλιο της Επικρατείας τις έβγαλε αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 και «διέταξε» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τις διακόψει από εκεί και μετά.

Ο κάθε συνταξιούχος διεκδικεί αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και αν παίρνει σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, διεκδικεί και επιστροφή παράνομων μειώσεων που τις έχει από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Το Γενικό Λογιστήριο αποτυπώνει το συνολικό κόστος των αναδρομικών που απορρέουν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες βγαίνουν σύμφωνα με το «γράμμα» του ΣτΕ διατάσσοντας τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο να γυρίσουν πίσω τα λεφτά.

Σκέψεις

Υπάρχουν σκέψεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, επί του παρόντος, για την ανάγκη μιας συνολικής ρύθμισης στο θέμα, ώστε να δοθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των αναδρομικών, αφού έτσι κι αλλιώς το επιδικάζουν τα δικαστήρια και οι εφέσεις δεν θα έχουν αλλαγή της κατάστασης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το κόστος των επιστροφών είναι μεγάλο και από εκεί που ο ΣΎΡΙΖΑ παρίστανε τον προστάτη του λαού που τον έπνιξαν οι προηγούμενοι στα μνημόνια, τώρα που ήρθε η ώρα των αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων για να περάσει ο λογαριασμός στην επόμενη κυβέρνηση.

Το κόστος που καλείται να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός αν επρόκειτο να πάρουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τα παρανόμως κομμένα Δώρα καθώς και τις μειώσεις που έχουν όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ για κάθε έτος, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Για 3,5 έτη αναδρομικών που απορρέουν από το ΣτΕ, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018, το ποσό μπορεί να φτάνει και στα 11 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά Δώρων έχει κόστος κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ για διάστημα 3,5 ετών ενώ τα αναδρομικά από τις μειώσεις συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, πάλι για το ίδιο διάστημα των 3,5 ετών, υπολογίζονται σε άλλα 4 με 4,5 δισ. ευρώ.

Αυτές οι επιστροφές αργά η γρήγορα θα φτάσουν στους συνταξιούχους.

Βάζει… κόφτες

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος «ξαναείπε» χθες ότι όσοι έκαναν αγωγές και δικαιώνονται πριν την απόφαση του ΣτΕ θα πάρουν πίσω τα λεφτά των αναδρομικών, ενώ ταυτοχρόνως ισχυρίστηκε ότι επειδή υπάρχουν αποφάσεις για αγωγές που ασκήθηκαν μετά το ΣτΕ και δίνουν αναδρομικά προηγούμενων ετών, θα πρέπει να ξαναπεί το ΣτΕ αν και από πότε έχει αναδρομική ισχύ η απόφασή του ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση! Η θέση αυτή είναι παρελκυστική γιατί τα Ανώτατα Δικαστήρια δεν επανεκδίδουν αποφάσεις για θέμα που έχουν λύσει στην Ολομέλειά τους. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα πάντα γίνονται, αρκεί να πάει όσο πιο πίσω γίνεται ο λογαριασμός που έσκασε με το θέμα των αναδρομικών.

Η οργή βέβαια δεν είναι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των πολιτών που βλέπουν έναν απίστευτο εμπαιγμό να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους για νόμιμες διεκδικήσεις που έχουν τη σφραγίδα του ΣτΕ και των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.