Quantcast
Τα βήματα για να πάρετε πίσω αναδρομικά και δώρα τριετίας - Οδηγός για τους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Τα βήματα για να πάρετε πίσω αναδρομικά και δώρα τριετίας – Οδηγός για τους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Δέκα βήματα πρέπει να ακολουθήσουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων, αλλά και οι 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να καταφέρουν να πάρουν ζεστό χρήμα από αναδρομικά των μειώσεων, που κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και φτάνουν ως και τις 24.000 ευρώ για το διάστημα που «τρέχει» από τη μη εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή από Ιούνιο 2015 μέχρι σήμερα.

Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα μυστικά των αναδρομικών.

1ο βήμα: Ποιες είναι οι μειώσεις που επιστρέφονται και πώς θα τις δουν οι συνταξιούχοι.

Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και είναι παράνομο να συνεχίσουν να επιβάλλονται από Ιούνιο 2015 και μετά είναι των νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Επιβάλλονται, παρά την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι και σήμερα, ενώ θα έπρεπε να διακοπούν από 10 Ιουνίου 2015. Οι μειώσεις αυτές φαίνονται στα ενημερωτικά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οσοι έχουν μικρή σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΣΑ και άλλων Ταμείων) δεν έχουν μειώσεις αλλά έχουν κατάργηση των Δώρων με το νόμο 4093/2012, τα οποία, κατά το ΣτΕ, αλλά και με βάση τις αποφάσεις δικαστηρίων που βγαίνουν μαζικά πλέον, πρέπει να επανέλθουν.

2ο βήμα: Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα δικαιούνται από μειώσεις και επαναφορά Δώρων.

Οσοι έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική, μέρισμα) άνω των 1.000 ευρώ δικαιούνται την επιστροφή της μείωσης 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4051/12 στην επικουρική τους, εφόσον ήταν πάνω από 200 ευρώ, και την επιστροφή της μείωσης 5%, 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4093/12 σε κλιμακούμενα ποσά των 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα. Οσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια, ή και από άθροισμα συντάξεων, δικαιούνται μόνον την επαναφορά των κομμένων Δώρων σε κύρια και σε επικουρική σύνταξη. Στα ενημερωτικά σύνταξης, φαίνονται οι περικοπές στις επικουρικές και στις κύριες, καθώς αναφέρουν το ποσό που κόβει ο κάθε νόμος. Πριν κάνουν αίτηση και πριν πάνε σε αγωγή, οι συνταξιούχοι μπορούν να τυπώσουν τα ενημερωτικά τους επιλέγοντας το πεδίο «ενημερωτικά συντάξεων» από την ιστοσελίδα του Ταμείου τους και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που απαιτούνται (Αριθμός Μητρώου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Κωδικός ΔΙΑΣ ή και τους κωδικούς που έχουν στην εφορία μέσω του TAXIS). Αν δεν το καταφέρουν, ζητούν τα ενημερωτικά από τα ΚΕΠ που τα δίνουν επιτόπου. Για να προχωρήσουν στα σίγουρα γνωρίζοντας τι τους έχει κοπεί, αρκούν τα ενημερωτικά τριών περιόδων: Ενα του 2013, ένα του 2016 και ένα του 2018.

3ο βήμα: Η αίτηση σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ και μέχρι πότε πρέπει να υποβληθεί σε έντυπη μορφή.

Αφού δουν ότι έχουν μία ή περισσότερες από τις παράνομες μειώσεις, οι συνταξιούχοι επιβάλλεται να καταθέσουν αίτηση για ανακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων. Η αίτηση για τα αναδρομικά κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και για την επαναφορά Δώρων, είναι καλύτερα να πάει σε έντυπη μορφή και να μη φύγουν από το γκισέ αν δεν πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου. Όσοι δεν μπορούν να πάνε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, ή του νομού τους, μπορούν να στείλουν την αίτηση μέσω ταχυδρομείου, κρατώντας την απόδειξη παραλαβής, που είναι επίσης ισότιμη με αριθμό πρωτοκόλλου. Με την αίτηση κερδίζουν 6μηνη προθεσμία για να διεκδικήσουν τα ποσά στα δικαστήρια, αν στο μεταξύ δεν ανταποκριθούν τα Ταμεία.

Η αίτηση για τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα υποβάλλεται στο Ταμείο της περιοχής τους, δηλαδή στο πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΟΓΑ που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Για το Δημόσιο, η αίτηση πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που και αυτό ανήκει στον ΕΦΚΑ. Για τα αναδρομικά των επικουρικών η αίτηση υποβάλλεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά στο ΕΤΕΑΕΠ. Σε αυτήν θα πρέπει να συμπληρωθεί με «Χ» το επικουρικό ταμείο από το οποίο πήρε σύνταξη ο συνταξιούχος που την υποβάλλει.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.