Quantcast
Ποιοι επαγγελματίες αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Ποιοι επαγγελματίες αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα – Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς τροπολογία, με την οποία αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ΄όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων, εφόσον είναι συνεπείς προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ, και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Από το ποσό της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν τα εν λόγω πρόσωπα, παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Στόχος της ρύθμισης που καταθέτει η κυβέρνηση είναι να καταστεί δυνατή η επαναδραστηριοποίηση αυτής της κατηγορίας ανέργων, πρώην ελευθέρων επαγγελματιών με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την οικονομία, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζεται η αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών τους.

Επίσης, με την τροπολογία μεταφέρονται από την Εθνική Τράπεζα στον ΟΠΕΚΑ τα αδιάθετα χρηματικά ποσά του έργου «Κάρτα Αλληλεγγύης» για την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια.

Εξάλλου, απαλλάσσεται της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) ο μερισματούχος ΜΤΠΥ, που διορίζεται σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση. Επιπροσθέτως, αποσαφηνίζεται ότι ο διορισμός του μερισματούχου του ΜΤΠΥ δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση στο μέρισμα που λαμβάνει, το οποίο εξακολουθεί να καταβάλλεται κανονικά.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.