Quantcast
Πρεμιέρα με "αγκάθια" για το επίδομα ενοικίου - Τι πρέπει να προσέξετε - enikonomia.gr
share

Πρεμιέρα με “αγκάθια” για το επίδομα ενοικίου – Τι πρέπει να προσέξετε

δημοσιεύτηκε:

Πρεμιέρα με προβλήματα έκανε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος ενοικίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν οι δικαιούχοι που δεν διέθεταν ενεργό μισθωτήριο. Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Άρα:

– Όποιος δεν έχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ θα πρέπει να σπεύσει να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να προχωρήσει εκείνος στην υποβολή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Προφανώς, όποιος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα χάσει το δικαίωμα αναδρομικής είσπραξης από τις αρχές του χρόνου και θα περιοριστεί στην είσπραξη του επιδόματος από τον επόμενο μήνα κατάθεσης του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου.

– Όποιος ενοικιαστής δεν έχει ανανεώσει μισθωτήριο που έχει λήξει θα πρέπει να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση του μισθωτηρίου και στην ανανέωση της υφιστάμενης μίσθωσης. Εκτός αυτών, ο ιδιοκτήτης είναι πιθανόν να ζητήσει και αύξηση του ενοικίου, όπως έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω AirBnb. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Εάν έχει λήξει το συμβόλαιο πάνω από έναν μήνα, η εκπρόθεσμη ανανέωσή του φέρνει πρόστιμο 100 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Ακόμη και αν τελικά ανανεωθεί το συμβόλαιο, το επίδομα θα αρχίσει να τρέχει από τον Απρίλιο, άρα θα χαθούν οι αναδρομικές δόσεις Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου,

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγουν στην επιφάνεια από το… χρονοντούλαπο όλες οι παλαιές μισθώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό ούτε χάρτινο μισθωτήριο.
Προσοχή πρέπει να δοθεί και στο εξής: Έως τις 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί από το όνομα του ιδιοκτήτη στου ενοικιαστή. Από 1/1/2020 αυτό θα συνιστά προϋπόθεση για τη δικαίωση του επιδόματος.

Τα βήματα
1. Η είσοδος στην πλατφόρµα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.
2. Ο ενοικιαστής συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του και με τον τρόπο αυτό βεβαιώνει μια σειρά από στοιχεία ενώ συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Ο ενοικιαστής ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων κι εφόσον απαιτούνται αλλαγές, μπορεί να μεταβεί σε ΚΕΠ για ενημέρωση του ΑΜΚΑ
3. Ο δικαιούχος συµπληρώνει τον αριθµό του µισθωτηρίου συµβολαίου του. Συμπληρώνει τον Αριθμό Δήλωσης Μισθωτηρίου όπως αναφέρεται στην Δήλωση Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑΔΕ.
4. Εµφανίζονται προσυµπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).
5. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση όπως σύζυγοι), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.
6. Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις πέφτουν… βροχή και έως αυτή την ώρα φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις 70.000.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.