Quantcast
Αναδρομικά 10μήνου έως και 7.218 ευρώ για τους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά 10μήνου έως και 7.218 ευρώ για τους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Ποσά που φτάνουν έως και 7.218 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι από τα αναδρομικά του 10μηνου, που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση- βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Η επίμαχη περίοδος είναι η πλέον “κλειδωμένη” αφού ακολουθεί μετά την απόφαση που έκρινε αντιστυνταγματικές τις περικοπές του 2012 και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν έχει ακόμα κριθεί από το ΣτΕ.

Μόνο από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 τα διεκδικούμενα ποσά φτάνουν έως 7.000 ευρώ περίπου για το 10μηνο, χωρίς να προστεθούν τα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης που επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματική για το Δημόσιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα υψηλότερα ποσά αναδρομικών προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου ενσωματώνει ειδικές ρήτρες στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων, επιχειρώντας να καλύψει την περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς από 1/1/2019 εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός.
Έως την οριστική κρίση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, το 10μηνο Ιούλιος 2015 έως Απρίλιος 2016 εμφανίζεται ως το πλέον πιθανό για επιστροφές αναδρομικών.
Για να υπολογίσει κανείς το ποσό του 10μήνου πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων. Το ζήτημα των αναδρομικών συνιστά δημοσιονομική βόμβα. Οι περικοπές κύριων και επικουρικών αγγίζουν 1,2 εκατ. συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως, αφορά τους πάντες, δηλ 2,5 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από 1,6 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ, ενώ υπολογίζεται ότι και σε αγωγές έχουν προχωρήσει χιλιάδες συνταξιούχοι.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.