Quantcast
Πήρε ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών στην εφορία -Τι προβλέπει - enikonomia.gr
share

Πήρε ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών στην εφορία -Τι προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.


Μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

Σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ:

– Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, και οι οποίες είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων θα δουν ελάφρυνση 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
– Η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.
– Όσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης.
– 474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν.
– Τέλος, 1,3 εκατ. πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν ελάφρυνση από 90 μέχρι 170 ευρώ.

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των 120 δόσεων:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών.
– Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
– Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
– Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
– Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
– Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και η συνέχιση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
– Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.


Διαβάστε ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.