Quantcast
Τα 10 SOS για την εξαγορά πλασματικών ετών - enikonomia.gr
share

Τα 10 SOS για την εξαγορά πλασματικών ετών

δημοσιεύτηκε:

Ακριβότερα θα πληρώσουν την εξαγορά πλασματικών ετών για σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι εάν υποβάλλουν σχετική αίτηση το 2020. Τα ΝΕΑ παρουσιάζουν τα 10 βασικότερα σημεία για τα πλασματικά έτη:

1. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης εξαγοράς πλασματικών ετών είναι οι εξής:
– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
– Γονική άδεια
– Εκπαιδευτική άδεια
– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30 (θεμελίωση 2011- 2014)
– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (θεμελίωση 2011-2014)
– Χρόνος σπουδών
– Αναγνώριση τέκνων
– Κενός χρόνος

2. Τα πλασματικά που εξαγοράζονται φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης. Εκτιμάται ότι το 2019 περίπου 50.000 ασφαλισμένοι είναι αυτοί που μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμφέρει όλους η εξαγορά. Αφορά κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010,2011, και 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν. Όπως αφορούν και αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος ηλικίας να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

3. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Αντίθετα σε περίπτωση που ασφαλισμένος έχει αναγνωρίσει χωρίς εξαγορά πλασματικούς χρόνους οι οποίοι αξιοποιούνται μόνο για τη θεμελίωση, οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης, δηλ. στη συμπλήρωση των 20 ετών για τη λήψη του πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης.

4. Τα νέα πρόσωπα που δικαιούνται να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης αφορούν την κατηγορία των νέων ασφαλισμένων οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και την πραγματοποίηση 40 ετών ή 12.000 ημερών ασφάλισης.

5. Η σχετική αίτηση αναγνώρισης πλασματικών μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, τις προϋποθέσεις του οποίου επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, σε καμία περίπτωση μετά την ημερομηνία της εν λόγω αίτησης ή σε χρόνο μεταγενέστερο εκείνου που ο ασφαλισμένος κατέστη συνταξιούχος.

6. Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

7. Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτή.

8. Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται ως εξής:
– Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.
– Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
– Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης το ποσό της εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση, ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.

9. Οι αγρότες μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο κύριας ασφάλισης οφειλόμενο χρόνο στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η ευκαιρία αφορά σε περίπου 190.000 αγρότες που μπορούν να εξαγοράσουν έως και 10 χρόνια στον πρώην κλάδο πρόσθετης ασφάλισης με χαμηλότερα ασφάλιστρα, τα οποία οδηγούν σε κέρδος από 200 ευρώ για ένα πλασματικό έτος μέχρι και 3.776 ευρώ για ολόκληρη την 10ετία.

10. Από 1/1/2019 έχει μειωθεί έως 33,3% το κόστος των πλασματικών για επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες λόγω των νέων εισφορών. Η μείωση του βασικού ασφαλίστρου για σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ από το 20% στο 13,33% παρασύρει και το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης που μπορούν να εξαγοράσουν οι επιτηδευματίες προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Πηγή πληροφοριών ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.