Quantcast
Έρχονται νέα μέτρα ασφαλείας για τις ανέπαφες συναλλαγές - 11 ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Έρχονται νέα μέτρα ασφαλείας για τις ανέπαφες συναλλαγές – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Από το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου του 2019 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα εξής:

-Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS).

Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.

-Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce).

Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

-Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων).

Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.


ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ – 11 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

1.Τι είναι οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές;

Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless transactions) είναι ο γρήγορος και ασφαλής τρόπος, για να κάνετε τις αγορές σας με κάρτες ειδικής τεχνολογίας που φέρουν το σήμα . Οι ανέπαφες συναλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα πληρωμών (POS). Σήμερα εάν το ποσό είναι κάτω των 25 ευρώ , δεν χρειάζεται να εισάγετε το PIN σας, ενώ εάν το ποσό είναι άνω των 25 ευρώ, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN σας.

2.Τι αλλάζει στις ανέπαφες (contactless) συναλλαγές με κάρτα, από τις 14/9/2019 και μετά;

Θα ισχύει όριο στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, σωρευτικά έως το ποσό των 150 ευρώ . Όταν εξαντληθεί το όριο, θα ζητείται η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS), ακόμη και αν πρόκειται για συναλλαγή κάτω των 25 ευρώ . Κάθε φορά που θα πραγματοποιείτε οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται.

Παράδειγμα: Εάν έχετε κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση ΡΙΝ, με συνολική αξία 150 ευρώ και στη συνέχεια πραγματοποιήσετε αγορά 22 ευρώ , θα ζητηθεί η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS). Στη συνέχεια, θα μπορείτε να συνεχίσετε τις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση PIN εκ νέου, ξανά μέχρι το ποσό των 150 ευρώ.

3.Το όριο των 25 ευρώ παύει να ισχύει; Μέχρι ποιο ποσό μπορώ να κάνω ανέπαφη συναλλαγή, χωρίς ΡΙΝ;

Το όριο των 25 ευρώ , για κάθε ανέπαφη συναλλαγή, συνεχίζει να ισχύει. Για τις συναλλαγές έως και 25 ευρώ, δεν χρειάζεται να εισάγετε το ΡΙΝ σας. Θα χρειαστεί να το πληκτρολογήσετε μόλις το συνολικό ποσό των ανέπαφων συναλλαγών, χωρίς PIN, ξεπεράσει τα 150 ευρώ (σωρευτικά).

4.Γιατί μπαίνει το όριο των 150 ευρώ στο συνολικό ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN, μέσω κάρτα; Εγώ θέλω σε όλες τις αγορές, κάτω των 25 ευρώ, να μη βάζω PIN.

Το συγκεκριμένο όριο (150 ευρώ ), έχει καθοριστεί, βάσει της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας (PSD2) για τις Υπηρεσίες Πληρωμών και δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση. Η Οδηγία έχει σκοπό να καταστήσει τις πληρωμές πιο ασφαλείς, απλές και αποτελεσματικές. Με την οδηγία αυτή, εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη, προς όφελος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων. Εφόσον πραγματοποιείτε τακτικά με την κάρτα σας συναλλαγές πληκτρολογώντας το PIN σας, όπως αναλήψεις μετρητών ή ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ, ή αγορές άνω των 25 ευρώ , τότε, πιθανά, να μη χρειαστεί να εισάγετε το PIN σας, σε συναλλαγές κάτω των 25 ευρώ.

5.Το όριο των 150 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, ισχύει για συναλλαγές με κάρτα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ισχύει για διαδοχικές ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα μόνο σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

6.Εάν έχει συμπληρωθεί το όριο των 150 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, και κάνω μία ανέπαφη συναλλαγή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι θα γίνει;

Η ανέπαφη συναλλαγή σας με κάρτα εκτός ΕΟΧ, θα εκτελεστεί όπως ίσχυε μέχρι τώρα, χωρίς να επηρεαστεί από την εν λόγω οδηγία. Το σωρευτικό όριο του ποσού των 150 ευρώ δεν ισχύει για συναλλαγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7.Ο «μηδενισμός» του ορίου του ποσού των 150 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα γίνεται με κάθε συναλλαγή με χρήση ΡΙΝ;

Ναι, οποιαδήποτε συναλλαγή με χρήση ΡΙΝ σε χώρες εντός ΕΟΧ, σε έμπορο ή ΑΤΜ, «μηδενίζει» το όριο.

8.Το σωρευτικό όριο του ποσού των 150 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα έχει χρονικό περιορισμό;

Δεν έχει χρονικό περιορισμό. Μηδενίζει με οποιαδήποτε συναλλαγή με PIN μέσω κάρτας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν πραγματοποιηθεί αυτή.

Π.χ. εάν έχετε κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, με συνολική αξία 60 ευρώ μέσα σε διάστημα 2 μηνών, και στη συνέχεια πραγματοποιήσετε αγορά με ΡΙΝ, θα γίνεται επαναφορά του ορίου και θα ξεκινάει η μέτρηση από την αρχή.

9.Έχω πρόσθετη πιστωτική κάρτα. Θα έχω κοινό όριο με την κύρια κάρτα για το ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN;

Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.

10. Έχω πρόσθετη εταιρική χρεωστική κάρτα. Θα έχω κοινό όριο με τις υπόλοιπες πρόσθετες εταιρικές κάρτες των συναδέλφων μου, για το ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN;

Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.

11.Έχω χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη κάρτα. Θα έχω κοινό όριο για όλες τις κάρτες μου;

Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.