Quantcast
Κρυφός φόρος πίσω από τις πληρωμές με κάρτα - Η παγίδα με τις e- αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Κρυφός φόρος πίσω από τις πληρωμές με κάρτα – Η παγίδα με τις e- αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Με έξτρα ποινή κινδυνεύουν όσοι δεν πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Εκείνοι που θα δυσκολευτούν περισσότερο για να πιάσουν τον νέο στόχο των e- αποδείξεων που βάζει το υπουργείο Οικονομικών το 2020 είναι τα ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα, ακόμη και χαμηλόμισθοι, αλλά και όσοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου 22%. Το πρόστιμο θα επιβληθεί στο ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν και ο φόρος αυτός θα έρθει να προστεθεί στον φόρο που θα προκύψει για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 ανεβάζοντας ακόμη παραπάνω το λογαριασμό της Εφορίας.

Το πέναλτι φόρου απειλεί κυρίως φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα.

Η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματός τους εκτιμάται ότι θα γίνει δύσκολη υπόθεση για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, καθώς όσο αυξάνονται τα εισοδήματα τόσο αυξάνεται το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.

Για παράδειγμα εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτείται μόνο 2.500 ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια όπως τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ , το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που δεν μετράνε για την Εφορία τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Με το νέο μέτρο ακόμη και οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις. Για παράδειγμα μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ όταν σήμερα απαιτούνται 1.750 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος πληρώνει ενοίκιο για την κύρια κατοικία του π.χ. 500 ευρώ το μήνα το οποίο δεν μετρά στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει και 4.500 ευρώ σε ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Με πληροφορίες από εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.