Quantcast
Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: Πώς θα γίνει η μείωση - enikonomia.gr
share

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: Πώς θα γίνει η μείωση

δημοσιεύτηκε:

Οδηγίες αναφορικά με τη μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες δίνει με έγγραφο της η ΑΑΔΕ.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο της Αρχής αναφέρονται τα εξής:

-Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2018, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του έτους αυτού.

-Θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία θα γίνει για λογαριασμό της κάθε Δ.Ο.Υ, ώστε να μειωθεί το ποσό της βεβαιωθείσας προκαταβολής στο 95% του ποσού του κύριου φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

-Επιχειρήσεις που έκαναν χρήση της μειωμένης προκαταβολής (50%) με βάση τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 71 για το φορολογικό έτος 2018, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων.

-Στις περιπτώσεις που μέσα στο έτος 2019 έχει ήδη λάβει χώρα συμψηφισμός της προκαταβολής φόρου η οποία βεβαιώθηκε με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, ήτοι στις περιπτώσεις εταιρειών που τέθηκαν σε εκκαθάριση μέσα στο έτος 2019, η βεβαιωθείσα προκαταβολή φόρου δεν θα μειωθεί και ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση αυτής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.