Quantcast
Χρέη σε Δήμους: Μέχρι πότε μπορείτε να τα ρυθμίσετε σε έως 100 δόσεις - enikonomia.gr
share

Χρέη σε Δήμους: Μέχρι πότε μπορείτε να τα ρυθμίσετε σε έως 100 δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 μπορούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις τα χρέη τους προς τους δήμους.

Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους ΟΤΑ από τέλη, φόρους, κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κλπ σε δόσεις, αλλά και να απαλλαγούν πλήρως από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α. Η εξόφληση των οφειλών

Εάν οι οφειλέτες επιλέξουν την εξόφληση των χρεών τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων τότε θα κερδίσουν μεγαλύτερη απαλλαγή από προσαυξήσεις.Αναλυτικά:

-100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

-80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις

-70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις

-60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις

-50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις τότε απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Β. Οι δόσεις

-Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης προκειμένου να μην ακυρωθεί η αίτηση.

-Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες και δεν μπορεί να υπολείπονται των 20 ευρώ. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

-Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5%.

-Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.