Quantcast
ΕΦΚΑ: Δωρεάν ένσημα έως 12 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Δωρεάν ένσημα έως 12 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Δωρεάν πλασματικό χρόνο ασφάλισης έως 12 μήνες κατοχυρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, και μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εφόσον καταβάλλουν από το 2011 και μετά την εισφορά ανεργίας και έχουν λάβει την αντίστοιχη επιδότηση ανεργίας λόγω διακοπής επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του θέτει σε εφαρμογή τη σχετική διάταξη που προβλέπεται στο νόμο 4611/2019, ώστε ο χρόνος ανεργίας για τους ασφαλισμένους των παραπάνω Ταμείων να συνυπολογίζεται χωρίς εξαγορά στα συντάξιμα έτη. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν από το 2011 τη μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων του ΟΑΕΔ και έχουν επιδοτηθεί λόγω διακοπής επαγγέλματος από τον ίδιο Λογαριασμό. Η ισχύς του μέτρου αρχίζει από 17/5/2019, που σημαίνει ότι καταλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από αυτή την ημερομηνία, οπότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να ζητήσουν να συνυπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας για να θεμελιώσουν κατά 1 έτος νωρίτερα το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Χωρίς εξαγορά

«Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ , με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για την αναγνώριση ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης, του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα και θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής από τον ΟΑΕΔ .

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι 12 μήνες. Αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται πράξη αναγνώρισης.

Αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Συνυπολογίζεται δε στο ανώτατο όριο των 4 και 5 πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται από τους ασφαλισμένους για τη συμπλήρωση της 35ετίας στα έτη 2011 και 2012 προκειμένου να κατοχυρώσουν τη σύνταξη με το μεταβατικό όριο ηλικίας των 60 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.