Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε και πώς θα πληρωθούν - Το σχέδιο της κυβέρνησης για να εκδοθούν εντός του 2021 - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε και πώς θα πληρωθούν – Το σχέδιο της κυβέρνησης για να εκδοθούν εντός του 2021

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

Τη διεκπεραίωση 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης κάθε μήνα έχει θέσει ως στόχο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου έως το τέλος του 2021 να έχουν εκδοθεί περισσότερες από 133.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης που βρίσκονται σε αναμονή έως και πάνω από 5 χρόνια. Παράλληλα, μέσω του συστήματος «Άτλας», θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και οι τρέχουσες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε συνεργασία με τον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Χρήστο Χάλαρη, προχωρά, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κατάρτιση σχεδίου για την τακτοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 133.354 και για τις οποίες απαιτούνται 608 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρξει σχεδιασμός για την αποπληρωμή περισσότερων από 100.000 επικουρικών συντάξεων και 50.000 εφάπαξ, με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων χαρακτηρίστηκε ως «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο στην απονομή νέων συντάξεων μέσω του συστήματος «Ατλας», ωστόσο ζήτησε τη μεταφορά προσωπικού για την εκκαθάρισή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της τακτοποίησης των αιτήσεων:
1.Από την 1η Ιανουαρίου θα προστεθούν στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ 100 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην έκδοση συντάξεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απονομή των συντάξεων από τον πρώην ΟΓΑ, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις σε όλη την χώρα.
2. Έναν μήνα αργότερα, εντός Φεβρουαρίου, θα προστεθούν στο δυναμικό του ΕΦΚΑ ακόμη 140 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση φακέλων συνταξιοδότησης.
3. Σε όλους τους υπαλλήλους θα δοθεί επιπλέον αμοιβή στους μηνιαίους μισθούς τους ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Τα μέλη των ειδικών αυτών κλιμακίων θα μπορούν να απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος θα δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα καθοριστεί η επιπλέον αμοιβή.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews
Δείτε εδώ τη συνέχεια


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.