Quantcast
Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και επτά χρόνια νωρίτερα - Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και επτά χρόνια νωρίτερα – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

«Φρένο» στην πολυετή αναμονή για σύνταξη επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδοχική ασφάλιση. Πρόσφατη εγκύκλιος «ανοίγει» τον δρόμο προς την συνταξιοδότηση για χιλιάδες ασφαλισμένους, από τους οποίους πολλοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βγουν έως και 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Κι αυτό, γιατί η εγκύκλιος αλλάζει σημαντικά το τοπίο της διαδοχικής ασφάλισης, συντομεύει τον χρόνο απονομής σύνταξης, ενώ σε κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων μειώνει αισθητά τον προβλεπόμενο αριθμό ενσήμων.
Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο προβλέπει μείωση των ημερών ασφάλισης που απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στο τελευταίο Ταμείο πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης ή τη διακοπή της ασφάλισης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί από τον e-ΕΦΚΑ με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου Ταμείου. Κι αυτό, γιατί πλέον απαιτούνται 1.000 ένσημα συνολικά, εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης ή τη διακοπή της ασφάλισης, αντί για 1.500 και 500.
Ενδεικτικά, παλαιός ασφαλισμένος με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στο ΝΑΤ (3 έτη), στον τέως ΟΑΕΕ (8 έτη) και στο ΙΚΑ (τα τελευταία τέσσερα έτη ασφάλισης) υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στα 62 του διεκδικώντας μειωμένη σύνταξη γήρατος. Διαθέτει 1.000 ένσημα από τα οποία 300 την τελευταία 5ετία στο πρώην ΙΚΑ, οπότε και εξευρίσκονται άμεσα οι συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις με τις οποίες ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την αρχή της διαδικασίας, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Με το προηγούμενο καθεστώς, επειδή ο ασφαλισμένος δεν έχει τα προβλεπόμενα 1.500 ένσημα από τα οποία 500 την τελευταία πενταετία στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ, η αίτηση θα εξεταζόταν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΟΑΕΕ, έπειτα του πρώην ΝΑΤ και τελικά θα λάμβανε απορριπτική απάντηση, καθώς ο ασφαλισμένος δεν έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γήρατος του πρώην ΝΑΤ.
Σύμφωνα με νομικούς μέσω του νομικού πλαίσιο προκύπτουν αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι μητέρες ανηλίκων, όπου πλέον τους δίνεται να βγουν μέχρι και επτά χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται και στην επιλογή του φορέα που μπορεί να γίνει η αίτηση σύνταξης, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις σειράς και αρμοδιοτήτων των ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να επιλέξει τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αυτοτελώς, σε ένα Ταμείο, χωρίς χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκότερες διατάξεις ενός ταμείου για την θεμελίωση δικαιώματος, δεν θα μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει το χρόνο που άφησε εκτός, για την βελτίωση του ύψους της σύνταξής τους. Επίσης, για τις συντάξεις αναπηρίας η τεράστια αλλαγή διαμορφώνεται στηνσυνολική μείωση των ενσήμων για την αίτηση σύνταξης από τα 1.000 ένσημα με προϋπόθεση τα 300 να εμφανίζονται πριν την διακοπή της δραστηριότητας, σε 600 ένσημα οποτεδήποτε. Το enikonomia.gr παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα:

Παραδείγματα

Για τη σύνταξη γήρατος
Ένας εργαζόμενος με 15ετή ασφάλιση, τα πρώτα 13 χρόνια στον ΟΑΕΕ και τα 2 τελευταία στο ΙΚΑ, με τον νέο νόμο χρειάζεται να απευθυνθεί στο τελευταίο ταμείο για την έκδοση της σύνταξης και όχι σε εκείνο με τα περισσότερα έτη ασφάλισης. Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων απεγκλωβίζεται και έχει πλέον τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 15 χρόνια ασφάλισης σε οποιοδήποτε ταμείο.

Για τη σύνταξη αναπηρίας
Ένας εργαζόμενος που ήταν ενεργός πριν από 15 έτη με 5 χρόνια ασφάλισης δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη, ενώ με τον νέο νόμο και εφόσον πληροί και το αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας, έχει το δικαίωμα έκδοσης σύνταξης, καθώς απαιτούνται μόνο 2 χρόνια ασφάλισης.

Για την αξιοποίηση διαδοχικού χρόνου ασφάλισης
Ένας ασφαλιζόμενος, σύμφωνα με τον νέο νόμο, έχει την δυνατότητα είτε να συνυπολογίσει την τελευταία ασφάλιση στο τελευταίο ταμείο, είτε να ζητήσει από το ένα ταμείο να μην συμπεριλάβει τον χρόνο ασφάλισης, αρκεί αυτός ο χρόνος να οριοθετείται μετά το 2017 και να μην είναι εντός του ΕΦΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση ο υποψήφιος συνταξιούχος δεσμεύεται να κάνει χρήση του ασφαλιστικού χρόνου.

Παράδειγμα ρυθμίσεων για τα επικουρικά ταμεία
Ένας δημόσιος υπάλληλος με 13 χρόνια ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ και 2 χρόνια στο ΤΕΑΔΥ, ενώ πριν θα έπρεπε να απευθυνθεί στο προηγούμενο φορέα και κατόπιν να γυρίζει στον αρχικό, πλέον με τον νέο νόμο, έχει την δυνατότητα να βγει στην σύνταξη στα 67 έτη κατευθείαν από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.