Quantcast
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Εισφορές: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές κατηγορίες - Πώς διαμορφώνονται - enikonomia.gr
share

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Εισφορές: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές κατηγορίες – Πώς διαμορφώνονται

δημοσιεύτηκε:

Σε λειτουργία μπαίνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikonomia.gr η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα παραμείνει διαθέσιμη έως τέλος Ιανουαρίου.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί θα κληθούν να επιλέξουν μια από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών ανέρχεται σε 210 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 55 ευρώ αφορούν σε εισφορές υγείας και τα 155 σε εισφορές κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ).
Στο δεύτερο επίπεδο το κομμάτι των εισφορών αυξάνεται στα 186 ευρώ, στο τρίτο επίπεδο φτάνει τα 236 ευρώ, στο τέταρτο στα 297 ευρώ, στο πέμπτο τα 369 ευρώ και στο έκτο και τελευταίο τα 500 ευρώ. Αντίστοιχα οι εισφορές υγείας κλιμακώνονται μέχρι και το δεύτερο επίπεδο και μένουν σταθερές στα 66 ευρώ για όλα τα επόμενα.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν για ολόκληρο το 2021, ενώ όσοι δεν επιλέξουν θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το επόμενο έτος.
Για τους αγρότες (ασφαλισμένους στον π. ΟΓΑ) τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται σε 121 ευρώ στο 1ο επίπεδο, 144 ευρώ στο 2ο επίπεδο, στα 173 ευρώ στο 3ο επίπεδο, στα 207 ευρώ στο 4ο επίπεδο, στα 249 ευρώ στο 5ο επίπεδο και στα 324 ευρώ στο 6ο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους ασφαλισμένους (μέχρι πέντε έτη ασφάλισης) δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν χαμηλότερο επίπεδο εισφορών στα 126 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 93 ευρώ είναι για τη σύνταξη και τα 33 ευρώ για υγεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.