Quantcast
Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Η τρίμηνη παράταση και τα SOS για τους δανειολήπτες - Γράφει η δικηγόρος Μαρία Ζιαζιά - enikonomia.gr
share

Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”: Η τρίμηνη παράταση και τα SOS για τους δανειολήπτες – Γράφει η δικηγόρος Μαρία Ζιαζιά

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της 31ης Δεκεμβρίου 2020, δόθηκε τρίμηνη παράταση στην προθεσμία του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ». Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα στους δανειολήπτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και για πρώτη φορά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Γράφει η δικηγόρος Μαρία – Αρετή Ζιαζιά

Αναφορικά με τους τελευταίους, το ως άνω πρόγραμμα συνιστά γι’ αυτούς επιτέλους μια επιβράβευση, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων και τώρα που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αιφνίδια μεταβολή της οικονομικής τους δραστηριότητας, θα λάβουν μια αρκετά σημαντική ενίσχυση στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων τους. Το ύψος της επιδότησης μάλιστα θα φθάσει το πρώτο τρίμηνο σε ποσοστό 90% , το δεύτερο σε ποσοστό 80% και 70% το τρίτο τρίμηνο.
Ομολογουμένως, η υγειονομική κρίση θα προκαλέσει το επόμενο διάστημα μείζον πρόβλημα στους δανειολήπτες σχετικά με την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων βρίσκεται προ των πυλών, δεδομένου ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός των νοικοκυριών δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα, ενώ τα απόνερα της οικονομικής καταστροφής θα εμφανιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες με συνέπεια η στήριξη των οφειλετών να είναι μονόδρομος.
Αναλυτικότερα, η παράταση της προθεσμίας αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απευθύνεται στους δανειολήπτες που πρέπει να προχωρήσουν πρώτα σε ρύθμιση του δανείου τους με το πιστωτικό ίδρυμα και εν συνεχεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Δεν επρόκειτο, βέβαια για εκ νέου υποβολή αιτήσεων αλλά αφορά στους δανειολήπτες που έχουν υποβάλει εμπροθέσμως την αίτησή τους στην πλατφόρμα.
Ο δανειολήπτης δηλαδή με «κόκκινο δάνειο» πρέπει να έρθει πρώτα σε επικοινωνία με την τράπεζα προκειμένου να ρυθμίσει το δάνειό του προσκομίζοντας συγχρόνως και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται προς υλοποίηση του σκοπού αυτού. Πριν από την 3μηνη παράταση, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή μέχρι 31.12.2020. Ωστόσο, τώρα -δεδομένου και της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση του δανειολήπτη προς το τραπεζικό κατάστημα για να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά- με τη 3μηνη παράταση δίδεται περιθώριο ρύθμισης μέχρι και τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, δίχως να χάνει τη δυνατότητα λήψης της επιδότησης.
Παράλληλα, στην 3μηνη παράταση εντάσσονται και οι δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια τους θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων λόγω κορονοϊού έως και τον Μάρτιο του 2021. Ειδικότερα, η εκπνοή της εν λόγω αναστολής ήταν στις 31.12.2020. Πλέον, οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα χρειαστεί να διακόψουν την αναστολή πληρωμών και κατά συνέπεια η καταβολή επιδότησης θα εκκινήσει ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της, για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 έως και το Δεκέμβριο του 2021.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.