Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Πότε εξοφλείται και τι να προσέχετε - "Έσπασαν" τα κοντέρ οι αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Πότε εξοφλείται και τι να προσέχετε – “Έσπασαν” τα κοντέρ οι αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης: Έξι μέρες πριν κλείσει η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί και έγιναν αποδεκτές κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις. Φέτος πάντως αν και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι ποσό του αναλογεί, έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες πληρωμής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται βάσει… Ταχυδρομικού Κώδικα και δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων: Καθορίζεται μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων, που περιλαμβάνει περίπου 13.000 οικισμούς της χώρας και για τη χορήγησή του αξιοποιούνται δεδομένα δήμων και οικισμών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε ένα «χάρτη» που «χρωματίζει» κάθε περιοχή ανάλογα με τις καιρικές της συνθήκες.

Πότε θα γίνει γνωστό το ύψος του επιδόματος
Η λογική είναι το επίδομα να προσδιορίζεται για τον οικισμό, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό, με τον… Ταχυδρομικό Κώδικα να λαμβάνεται υπόψη. Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος, ουσιαστικά θα καθοριστεί μέσα από έναν αλγόριθμο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (11 Ιανουαρίου) και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται του ποσού των 80 ευρώ, ούτε θα υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

Πότε θα εξοφληθεί το επίδομα θέρμανσης
Για πρώτη φορά επιδοτούνται –πέρα από το πετρέλαιο- φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ υπάρχει και ένδειξη για το ποιοι οικισμοί έχουν μικρότερο αριθμό κατοίκων από 2.500 και άρα δικαιούνται επιδότησης και για καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Πότε όμως θα γίνει η εξόφληση του επιδόματος θέρμανσης;

  • Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθεί το επίδομα για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
  • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν στην πλατφόρμα τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων -εκτός του πετρελαίου θέρμανσης όπου γίνεται «αυτόματα» η διασταύρωση- τα οποία τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουάριου 2021 έως και τις 28 Φλεβάρη.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Τι προσέχουμε στη διαδικασία για το επίδομα

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί. Και μιας και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει, όσοι καλύψουν -έστω από… τύχη- το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως το Φεβρουάριο- Μάρτιο, οπότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύστημα TAXISnet λήγει στις 11 Ιανουαρίου.
Αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομα τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.