Quantcast
"Γενική επιστράτευση" για 300.000 εκκρεμείς συντάξεις: Άνθρωπος "κλειδί" και στο... βάθος ιδιώτης - enikonomia.gr
share

“Γενική επιστράτευση” για 300.000 εκκρεμείς συντάξεις: Άνθρωπος “κλειδί” και στο… βάθος ιδιώτης

δημοσιεύτηκε:

Με άνθρωπο κλειδί που θα αναλάβει χρέη project manager επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να λύσει τον γρίφο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένου να βάλει τέλος στην ομηρία περίπου 300.000 ασφαλισμένων που βρίσκονται στην… ουρά για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη.
Μαζί με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ το νέο στέλεχος θα έχει την ευθύνη για τη μείωση των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων, κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό, γιατί το πρόβλημα έχει πολλαπλές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις και επιπτώσεις. Αφενός γιατί χιλιάδες πολίτες καλούνται να επιβιώσουν με τις προσωρινές συντάξεις, εφόσον λαμβάνουν, και αφετέρου γιατί το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τους θεσμούς.
Τον Απρίλιο του 2020, οι εκκρεμείς συντάξεις αφορούσαν σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Τα “καμπανάκια” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν και σίγουρα όχι χαρμόσυνα. Μπορεί σε αυτή την δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι εταίροι να δείχνουν κατανόηση, ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και οι απαιτήσεις τους μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσουν οι πιέσεις προκειμένου να μπει η διαδικασία στον επιταχυντή και να τηρηθούν στο ακέραιο τα νέα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Κι αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται τολμηρές παρεμβάσεις και “γενική επιστράτευση”, καθώς το υπερταμείο ασφάλισης είναι αποψιλωμένο από προσωπικό.
Ο νέος μάνατζερ θα… σηκώσει τα μανίκια από την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα και τολμηρά, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα πολιτική ηγεσία της οδού Σταδίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με κάθε τρόπο. «Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια».
Στην ατζέντα δράσεων περιλαμβάνεται ακόμα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με έξτρα μέτρα και ενίσχυση του ΕΦΚΑ με εξωτερικούς συνεργάτες και νέες τεχνολογίες που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα βοηθήσουν στην ψηφιακή ολοκλήρωση του υπερταμείου. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί η σύνθεση ειδικών κλιμακίων που θα αναλάβουν την επίσπευση απονομής των συντάξεων. Πρόκειται για ομάδες εργασίες που θα απασχολούνται υπερωριακά, λαμβάνοντας «μπόνους» έως 480 ευρώ το μήνα. Ακόμη, αναμένονται εξάμηνες αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς, επιστράτευση έμπειρων πρώην υπαλλήλων των ταμείων, αλλά και ενίσχυση του ΕΦΚΑ με προσωπικό από τα επιστημονικά επιμελητήρια.
Σε περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν αποκλείεται να εμπλακεί στη διαχείριση του προβλήματος ιδιώτης, ο οποίος θα αναλάβει μέρος της διαδικασίας ενισχύοντας το έργο των υπαλλήλων του ταμείου. Το πιο πιθανό σενάριο αναφέρει εμπλοκή ιδιωτών στο σκέλος της κατάρτισης των φακέλων, έστι ώστε οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ να απεμπλακούν από τις χρονοβόρες αυτές εργασίες (έλεγχος καταβολής εισφορών, ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης κλ.π). Έτσι, οι εργαζόμενοι των ταμείων θα παραλαμβάνουν έτοιμους τους συνταξιοδοτικούς φακέλους, θα προχωρούν στις διαδικασίες ελέγχου και θα ανάβουν το τελικό “πράσινο φως” για την απονομή της σύνταξης.
Ειδικοί εκτιμούν, μιλώντας στο enikonomia.gr, ότι λειτουργώντας σε ένα τέτοιο πλαίσιο η διαδικασία απονομής θα επιταχυνθεί σίγουρα. Ωστόσο, για την απονομή των συντάξεων δεν χρειάζεται μόνο κόσμος, χρειάζεται και… χρήμα. Για το λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ έχει “κλειδώσει” 600 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μηδενίσει τα ληξιπρόθεσμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.