Quantcast
Οφειλές στα Ταμεία: Ποιες και μέχρι πότε "παγώνουν" - Πώς θα αποπληρωθούν - enikonomia.gr
share

Οφειλές στα Ταμεία: Ποιες και μέχρι πότε “παγώνουν” – Πώς θα αποπληρωθούν

δημοσιεύτηκε:

Η κρίση έχει αφήσει σημαντικές πληγές στην αγορά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και ζητούν επιτακτικά ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr. Ένα σημαντικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν χιλιάδες επαγγελματίες είναι τα χρέη που σήμερα συσσωρεύονται λόγω της πανδημίας.
Μια πρώτη ανάσα σε αυτές της επιχειρήσεις δίνει η τρίμηνη παράταση αποπληρωμής οφειλών που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής. Η ρύθμιση αυτή «αγγίζει» 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία.
Πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019, οι οποίες είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021 και οι επόμενες τέσσερις δόσεις έπρεπε να πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Με τη νέα παράταση, η πρώτη από τις πέντε δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και η τελευταία έως τις 30 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά από τον ΕΦΚΑ και έπρεπε τώρα, με κλειστά μαγαζιά, να βάλουν το χέρι στην τσέπη παίρνουν μια μικρή «ανάσα» τριών μηνών.
Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και είχαν παραταθεί έως τις 30 Απριλίου 2021 (κορονοχρέη) αυτές μπαίνουν στον… πάγο.
Από το «πάγωμα» ωφελούνται:
· επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν «παγώσει» για το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 και είχαν μεταφερθεί για πληρωμή από 30 Απριλίου 2021 και μετά
· Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έπρεπε να καταβάλλουν εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 και τέλος
· Μη μισθωτούς που είχαν δόσεις οφειλών από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες η πρώτη δόση καταβολής είχε οριστεί εκ νέου στις 31 Μαρτίου 2021.
Με το «πάγωμα» οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να εντάξουν αυτό το σημαντικό οικονομικό βάρος που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας στη νέα ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι επιτόκιο θα είναι 2,5% και το ελάχιστο ποσό δόσης θα ανέρχεται σε 50 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.