Quantcast
Προκαταβολή σύνταξης: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων - Πότε θα καταβληθεί - enikonomia.gr
share

Προκαταβολή σύνταξης: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων – Πότε θα καταβληθεί

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου μπορούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση στο https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr και στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr)» για την χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης 360 ευρώ και 384 ευρώ.
Επίσης επισημαίνεται ότι «η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους»,όπως διευκρίνισε πρόσφατα με ανακοίνωση του ο ΕΦΚΑ.
Πάντως οι δικαιούχοι της προκαταβολής σύνταξης αναμένεται να πληρωθούν πριν από το Πάσχα μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων μηνός Μαΐου που προπληρώνονται τον Απρίλιο, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο Open TV. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Α.Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ
-Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή
-χωρίς να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, εφόσον πληροί τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.
Β. Προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ
-Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας του και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.
Γ. Ποιοι μένουν εκτός
Προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται:
1.Όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια.
2.Όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας.
3.Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.