Quantcast
Προκαταβολή σύνταξης: Πώς οι οφειλές στα Ταμεία "μπλοκάρουν" την υποβολή αιτήσεων - enikonomia.gr
share

Προκαταβολή σύνταξης: Πώς οι οφειλές στα Ταμεία “μπλοκάρουν” την υποβολή αιτήσεων

δημοσιεύτηκε:

Τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να ενταχθούν περισσότεροι στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης αναζητά το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Έως τις 31 Μαρτίου επισκέφθηκαν την πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης περίπου 53.798 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 44.593 υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την παροχή. Από το σύνολο των αιτήσεων ολοκληρώθηκαν οι 41.366, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν περίπου 3.227.
Ωστόσο όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr, ο αριθμός των αιτήσεων θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Αυτό δεν συνέβη διότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δεν μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση καθώς είχε οφειλές προς τα ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι προκαταβολή σύνταξης δεν λαμβάνουν όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον το ποσό που χρωστάνε σε αυτά ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο. Τα κάθε ταμείο έχει διαφορετικά «πλαφόν». Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη σε περίπτωση που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, δηλαδή ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ επίσης «μπλοκάρονται» εφόσον χρωστάνε πάνω από 15.000 ευρώ σε εισφορές. Τέλος, οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ δεν θα πρέπει να οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη.
Έχοντας αυτό το δεδομένο στα χέρια του, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το «ταβάνι» των οφειλών για όσους συνταξιοδοτούνται, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο περισσότεροι. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι ένα σενάριο που εξετάζεται και έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο των οφειλών να φτάσει τα 20.000 για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, πλην του ΟΓΑ, για τους ασφαλισμένους του οποίου εξετάζεται το όριο οφειλών να φτάσει τις 6.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr η πρώτη δόση της προκαταβολής σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά θα καταβληθούν την Μεγάλη Εβδομάδα, με πιο πιθανή μέρα την Μεγάλη Τετάρτη στις 28 Απριλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.