Quantcast
Ψηφιακή σύνταξη: Μπαίνουν δύο νέες κατηγορίες ασφαλισμένων έως το Πάσχα - Πότε θα τη λαμβάνουν - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή σύνταξη: Μπαίνουν δύο νέες κατηγορίες ασφαλισμένων έως το Πάσχα – Πότε θα τη λαμβάνουν

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να λάβουν ψηφιακή σύνταξη θα έχουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι υγειονομικοί, καθώς και τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr έως το Πάσχα θα ενταχθούν στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Μέχρι σήμερα, είχαν ενταχθεί στην ψηφιακή σύνταξη οι αγρότες, δηλαδή οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ, αλλά και όσοι διεκδικούν συντάξεις χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου.
Η λίστα των δικαιούχων ψηφιακής σύνταξης μεγαλώνει σταδιακά έτσι ώστε να μειωθεί και το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, καθώς όσο μειώνεται η γραφειοκρατία και αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες ο χρόνος αναμονής μειώνεται δραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι λαμβάνουν ψηφιακή σύνταξη, η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εκδίδεται εντός διμήνου. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν εκδοθεί 25.537 ψηφιακές συντάξεις και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Κι αυτό, γιατί σταδιακά θα ενταχθεί το σύνολο των ασφαλισμένων στην… ψηφιακή εποχή. Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν να εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών, αλλά και των μηχανικών, ενώ Νοέμβριο, θα ενταχθούν στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζουν να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την έκδοση συντάξεων στα ταμεία που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος μεγάλο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τ. ΤΣΑΥ, δηλαδή τον περασμένο Μάρτιο εννεαπλασιάστηκαν οι ρυθμοί απονομής συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ τον Μάρτιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός έκδοσης νέων συντάξεων καθώς ολοκληρώθηκαν 955 συνταξιοδοτικά αιτήματα, σχεδόν εννεαπλάσια συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 και του 2019.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ταμείο Νομικών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ να δηλώνουν ότι σύντομα θα αρθούν όλα τα εμπόδια έτσι ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.