Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα αρχίσει η υποβολή τους - Τι ισχύει για τα τεκμήρια και τις e- αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα αρχίσει η υποβολή τους – Τι ισχύει για τα τεκμήρια και τις e- αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως δήλωσε μιλώντας στο OPEN ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις με καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο, απλώς σε εκείνη τη χρονική περίοδο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο δόσεις. Θα υπάρχει έκπτωση 3% για όσους τις υποβάλουν έως τέλος Ιουλίου. Όσοι υποβάλλουν τέλη Αυγούστου δεν θα έχουν έκπτωση.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή και όσοι έχουν χάσει ενοίκια και έτσι απαλλάσσονται από το άγχος των τεκμηρίων. Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Τέλος, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα» αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με έναν ενδεχόμενο 8ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σε σχέση με το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ο ο υπουργός είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς μια λύση, πάλι για τις παραπάνω κατηγορίες, στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δείτε το βίντεο του OPEN:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.