Quantcast
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Προκαταβολή σύνταξης: "Μάχη" για να ενταχθούν στις πληρωμές ασφαλισμένοι που είχαν... κοπεί λόγω χρεών - enikonomia.gr
share

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Προκαταβολή σύνταξης: “Μάχη” για να ενταχθούν στις πληρωμές ασφαλισμένοι που είχαν… κοπεί λόγω χρεών

δημοσιεύτηκε:

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να εντάξουν στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης περισσότερους δικαιούχους και συγκεκριμένα εκείνους που «κόπηκαν» λόγω των χρεών τους στα ταμεία. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι είχαν μείνει εκτός της προκαταβολής σύνταξης επειδή τα χρέη τους στα ταμεία ξεπερνούσαν τα προβλεπόμενα όρια.
Ειδικότερα, με το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρότινος δεν μπορούσε κανένας επαγγελματίας (τ. ΟΑΕΕ) να λάβει την προκαταβολή σύνταξης αν χρωστούσε πάνω από 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις). Το ίδιο συνέβαινε και για όποιο αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα (τ. ΕΤΑΑ) χρωστούσε πάνω από 15.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαύξηση) και όποιον αγρότη είχε οφειλή πάνω από 4.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις).
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης, άρα και προκαταβολής σύνταξης, στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου αφενός να μεγαλώσει η… πίτα των δικαιούχων και αφετέρου να ενταχθούν άμεσα στο «καλεντάρι» πληρωμών που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα πληροφορίες του enikonomia.gr στόχος του υπουργείου είναι να μπουν στις πληρωμές ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλει αίτηση έως 31 Μαρτίου για προκαταβολή σύνταξης, έλαβαν απορριπτική απάντηση λόγω των ορίων που ίσχυαν τότε, αλλά τώρα, με το νέο καθεστώς και την αλλαγή των ορίων, δικαιούνται κανονικά την πολυπόθητη παροχή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας η πληρωμή των δικαιούχων προκαταβολής σύνταξης θα ξεκινήσει το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, όπως είχε αποκαλύψει το Enikonomia.gr πριν από μερικές εβδομάδες, και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.