Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει λόγω της πανδημίας - Πώς θα πληρωθεί ο φόρος, τι ισχύει για τις e- αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει λόγω της πανδημίας – Πώς θα πληρωθεί ο φόρος, τι ισχύει για τις e- αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Με αλλαγές αρχίζει στα μέσα Μαΐου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 8 εκατ. φορολογουμένους. Οι πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως επίσης και από το πέναλτι (22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσαν) στην περίπτωση που δεν έχουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Και για τους υπόλοιπους όμως, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στη μείωση του προστίμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Όπως και πέρυσι οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου με καταβολή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα για όσους καταθέσουν τις δηλώσεις έως την παραπάνω ημερομηνία και αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%. Ωστόσο έχουν τη δυνατότητα χωρίς την καταβολή προστίμων να υποβάλουν τη δήλωση στα τέλη Αυγούστου πληρώνοντας όμως, διπλή δόση (Ιουλίου και Αυγούστου). Παράλληλα φέτος ενεργοποιείται για πρώτη φορά η έκπτωση 40% για ανακαινίσεις ακινήτων. Η έκπτωση όμως, αφορά μόνο στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και όχι την αγορά υλικών. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και φέτος θα έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις το 70% του φόρου και οι επαγγελματίες το 55%.
Δεν ισχύει το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών σύμφωνα με ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους το μέτρο συγκέντρωσης των αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Όσοι έχουν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22%. Για όσους συγκέντρωσαν ακόμη μικρότερο ποσοστό αποδείξεων εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.