Quantcast
Απολύσεις: Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται - enikonomia.gr
share

Απολύσεις: Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται

δημοσιεύτηκε:

Ακόμη περισσότερους εργαζόμενους βάζει κάτω από την «ομπρέλα προστασίας» του το υπουργείο Εργασίας, διευρύνοντας τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης. Το εργασιακό τοπίο αλλάζει και με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση, δημιουργούνται περισσότερα εμπόδια στους αμετροεπείς εργοδότες που συνηθίζουν να απολύουν αδικαιολόγητα το προσωπικό τους.
Μετά την ψήφιση το νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιουνίου, οι εργαζόμενοι προστατεύονται ακόμη περισσότερο, καθώς εφόσον κρίνεται άκυρη η απόλυση τους, τότε προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία τους και η καταβολή των μισθών για την περίοδο έως την επαναπασχόληση.
Την ίδια στιγμή, το βάρος της απόδειξης για τη νομιμότητα μιας απόλυσης πέφτει πλέον στον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος καταγγέλλει στοιχειοθετημένα στο δικαστήριο ότι η απόλυσή του είναι άκυρη και καταχρηστική, θα εναπόκειται πλέον στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση ήταν έγκυρη. Εν τω μεταξύ παρέχεται ακόμα η δυνατότητα επιλογής εκ μέρους του εργοδότη ή του μισθωτού, να μην γίνει επαναπρόσληψη με αντιστάθμισμα τη χορήγηση ενισχυμένης αποζημίωσης, ενώ παραμένουν όλες οι ισχύουσες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης, με ό,τι σημαίνει για αποζημίωση και επαναπρόσληψη.
Ωστόσο, ο κατάλογος των απαγορεύσεων εμπλουτίζεται. Συγκεκριμένα, άκυρες θα θεωρούνται σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη και οι απολύσεις:
― Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης.
― Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου.
― Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.
― Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
― Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι αν η απόλυση πάσχει για λόγο διαφορετικό από τους παραπάνω λόγους, το Δικαστήριο αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη, αντί για επαναπρόσληψη, επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης ίση με αποδοχές 3 έως 24 μηνών.
Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος που δεν θα προσέρχεται στον χώρο εργασίας θα αμείβεται κανονικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.