Quantcast
Ψηφιακές όλες οι νέες συντάξεις έως το τέλος του 2021 - Με ποια χρονική σειρά θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά - enikonomia.gr
share

Ψηφιακές όλες οι νέες συντάξεις έως το τέλος του 2021 – Με ποια χρονική σειρά θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά

δημοσιεύτηκε:

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Από τον Ιούλιο, και με ένα μήνα καθυστέρηση, θα ξεκινήσει αποκλειστικά ηλεκτρονικά η έκδοση των νέων συντάξεων αναπηρίας και των συντάξεων των ασφαλισμένων του π. ΤΣΑΥ (υγειονομικοί). Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι νέοι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και υγειονομικών θα ενταχθούν εντός Ιουλίου στο σύστημα ψηφιακής έκδοσης συντάξεων μέσω του «Άτλας».
Εως το τέλος του επόμενου μήνα θα προστεθούν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης για το σύνολο των μισθωτών, δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνταξιούχων υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Το σύστημα «Ατλας» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 και ήδη έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά 32.282 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, έχουν αποδοθεί 6.930 συντάξεις γήρατος αγροτών και 25.352 συντάξεις χηρείας. Το επόμενο διάστημα, θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις των μηχανικών, ενώ τον Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων ταμείων. Φρένο στη γραφειοκρατία Η υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και στην απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

Σε καθεμία από τις επόμενες φάσεις περιλαμβάνονται τα εξής στάδια:
– Σχεδιασμός και ανάπτυξη.
– Τρίμηνη πιλοτική λειτουργία.
– Πλήρης παραγωγική λειτουργία.
– Ένταξη του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων.
Έτσι, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω e-mail χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο σε αυτό της αίτησης όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα θα είναι η σταδιακή κατάργηση της αναμονής έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «Ατλας» στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στη συνέχεια τον ΑΜΚΑ τους και το e-mail. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.