Quantcast
Τιμές καυσίμων: Πώς θα κινηθούν βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης - Τι λέει ο Ασμάτογλου - enikonomia.gr
share

Τιμές καυσίμων: Πώς θα κινηθούν βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης – Τι λέει ο Ασμάτογλου

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί σε σχέση με την τιμή που έκλεισε εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί από το φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είπε τα εξής “όπως είναι έτσι σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει πολύ ακριβότερα από την τιμή που έκλεισε. Δηλαδή εάν στο τέλος του Απρίλη έκλεισε στα 95 λεπτά, εγώ θεωρώ ότι έτσι όπως πάει θα το δούμε πάνω από 1,20 ευρώ”.
Εν συνεχεία μίλησε για την τιμή της βενζίνης. Όπως είπε ” Από αρχή του χρόνου έχουμε μια αύξηση στην τιμή της βενζίνης της τάξεως περίπου 20% και πρόσθεσε ότι “υπάρχει μια μεγάλη ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Βέβαια είναι δύο δυσανάλογα πράγματα: το διυλισμένο προϊόν και το αδιϋλιστο. Aπό το δεύτερο, από το αργό πετρέλαιο για φτάσει μέχρι το διυλισμένο υπεισέρχονται πάρα πολλές παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή του. Δεν είναι μόνο και η ζήτηση αυτή, αυτή καθ΄αυτή, είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν αυτό. Άρα λοιπόν υπεισέρχεται και επιδρά μάλλον στην τελική διαμόρφωση τιμής αυτό το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον που έχει, που υπάρχει. Άρα λοιπόν θα δούμε μεν αυξήσεις, αλλά δεν θα είναι ανάλογες. Πολλές φορές βλέπουμε τις αυξήσεις τις οποίες παρουσιάζει το αργό πετρέλαιο ,οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που υπάρχουν στο διυλισμένο προϊόν. Το διυλισμένο προϊόν αυτό καθ’ αυτό μπορεί να μην αυξηθεί τόσο πολύ ή να αυξηθεί περισσότερο, γιατί οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του αργού μπαίνουν μέσα στο προ φόρων” και υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν υψηλοί φόροι , ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο καύσιμο που επιβαρύνονται και με ΦΠΑ.
” Πράγματι έχουμε μια μεγάλη ανοδική πορεία, ανησυχούμε γιατί αυτή η πορεία είναι σταθερή, δηλαδή ξεκίνησε από τα 45-50 δολάρια , έχουμε φτάσει στα 72-73 δολάρια το βαρέλι. Υπάρχει αυτές τις ημέρες μια μικρή ύφεση, αυτή μάλλον ίσια πηγαίνει, ούτε καθοδικά ούτε ανοδικά, ίσια πηγαίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα βαδίσει έτσι. Αλλά σε κάθε περίπτωση και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το προϊόν είναι πολύ ακριβό, όταν έχουμε φτάσει σε μια μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπερνάει το 1,70 το λίτρο”, σημείωσε ωστόσο πρόσθεσε ότι ” στην νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερη ” η τιμή.
” Στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτό που βοηθά στα νησιά είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που επιστρέφονται χρήματα στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και όχι στους τουρίστες”, τόνισε με έμφαση.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.