Quantcast
Ολόκληρη η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας - Ποιες οφειλές υπάγονται - enikonomia.gr
share

Ολόκληρη η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας – Ποιες οφειλές υπάγονται

δημοσιεύτηκε:

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
H τελική ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών 3 με 4 δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, «κλειδώνει» την προσεχή Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από αυτή που είχε εξαγγελθεί αρχικά, των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, καθώς τα χρέη τα πανδημίας αναμένεται να αποπληρωθούν σε μια περίοδο έως και 6 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βάση εκκίνησης των δόσεων είναι πιθανό να παραμείνουν οι 24, οι οποίες θα κλιμακώνονται έως τις 60 σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο. Βέβαια, στην πρόταση υπάρχει η εναλλακτική της αποπληρωμής σε 72 δόσεις. Ανάλογα θα διαμορφώνεται και το επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο ενδεχομένως της τάξης του 2,5%. Η ρύθμιση θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και όχι μόνο αυτές που μπήκαν στον «πάγο» έως το τέλος του 2021, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και οφειλές πληγέντων από την πανδημία που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης. Στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το σχέδιο που εξεταζόταν περιελάμβανε το άνοιγμα της περιμέτρου των οφειλών, με ένταξη και των χρεών από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ώστε να πάρουν μια σημαντική ανάσα ρευστότητας όσοι επλήγησαν από την πανδημία, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προλάβουν τυχόν ενστάσεις των θεσμών, επεσήμαναν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» και την ανάγκη να στηριχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές της χρήσης του 2020, οι οποίες αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτή την περίοδο οι φορολογούμενοι. Η βελτιωμένη ρύθμιση θα ανακοινωθεί άμεσα, ώστε να έχουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα» για να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

Ποιες οφειλές υπάγονται
Tα χρέη της πανδημίας που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του 2021 και πρόκειται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση είναι:
1.Ολες οι βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και η είσπραξή τους έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2021. Ειδικότερα:
– Βεβαιωμένες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2020, αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαΐου έως την 31η Μαΐου 2020, αλλά παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων), των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30ή Ιουνίου, αλλά παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης έως το τέλος του 2021. fΒεβαιωμένες οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες στις 11/3/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι τις 31/8 2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η/4/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι τις 31/8/2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η/5/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι τις 30/9/2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η/6/2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι τις 31/10/2020.
– Βεβαιωμένες οφειλές από δηλώσεις ΦΠΑ που έληξαν στις 30 Νοεμβρίου.
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές που επίσης «πάγωσαν» καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
3. Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για όσους ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, πως οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.